Gastro
Gastro

Bez riže ne možemo, a ovo su naši omiljeni recepti - koji nam uspiju svaki put

Bez riže ne možemo, a ovo su naši omiljeni recepti - koji nam uspiju svaki put
Riža je prehranila generacije i generacije ljudi. Nježna je i lagana za želudac, a hranjiva i ukusna - čak i bez ikakvih začina i umaka

Riža je jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Ljudi je uzgajaju i konzumiraju više od pet tisuća godina. Postoje na tisuće vrsta riže, no s obzirom na to kako se obrađuje, dijelimo je na smeđu i bijelu Bijela riža je najrasprostranjenija i najlakše se probavlja, dok je smeđa nutritivno bogatija od bijele. Osim što ju jedemo u izvornom obliku, od riže se radi mlijeko, brašno te sirup. Rižino mlijeko možeš i sama napraviti. Želiš li iz prehrane izbaciti kravlje, rižino će biti dostojna zamjena. Rižino mlijeko ne sadrži laktozu.

Riža je jedan od glavnih izvora ugljikohidrata u ljudskoj prehrani, a ugljikohidrat u riži je najvećim dijelom škrob. Smeđa riža sadrži više dijetalnih, netopivih vlakana od bijele zbog čega blagotvorno djeluje na probavu, potiče metabolizam i snižava rizik od raka crijeva. Također sadrži više vitamina, minerala i obiluje antioksidansima te je zbog svog nutritivnog sastava i nižeg glikemijskog indeksa pogodna i za dijabetičare. U riži su najzastupljeniji mangan, magnezij, niacin (vitamin B3), tiamin i selen.   

Rižu ćeš birati ovisno o tome koje jelo želiš skuhati. Primjerice, basmati riža se ne lijepi te je idealna za wok, dok će riža koja se lijepi biti odličan izbor za rižota i pudinge.  U nastavku ti donosimo recepte za jela od riže. Među njima je i desert kojem nećeš moći odoljeti.  

 

Rižino mlijeko

Postupak: Vodu ulij u lonac, dodaj rižu i mahunu vanilije te pusti da zakuha, a onda na laganoj vatri kuhaj dok se riža potpuno ne raskuha. Ostavi da se ohladi i ukloni mahunu vanilije. Sadržaj iz lonca prebaci u blender, izblendaj i ostavi da se slegne. Jedno sat vremena. Potom procijedi kroz gazu. Ono što si dobila je rižino mlijeko. U hladnjaku može stajati do tjedan dana.   

Sastojci:

2 šalice riže

8 šalice vode

mahuna vanilije (po želji)

Sutlijaš ili riža na mlijeku

Postupak: Rižu kuhaj u blago posoljenoj vodi dok ne postane al dente. Dodaj mlijeko i šećer te pusti da proključa pa kuhaj dok se mlijeko ne reducira i riža počne nalikovati na puding. Prelij sutlijaš u keramičke šalice ili zdjelice, pospi po želji kakaom il cimetom i ostavi da se ohladi.     

Sastojci:

2 šalice riže

4 šalice vode

0,5 l mlijeka

šećer - količina po želji

1 vanilin šećer

malo soli

kakao, cimet

Teleći rižoto

Postupak: Izreži teletinu na kockice, luk na sitno, mrkvu na kolutiće i češnjak na listiće. Stavi luk na zagrijano ulje ili mast da se zažuti, dodaj mrkvu i meso koje si lagano uvaljala u brašno. Pospi crvenom paprikom, posoli i popapri te podlij vinom. Kada vino ispari podlij vodom ili temeljcem, ako ga imaš. Kuhaj sat vremena, polupoklopljeno i po potrebi podlijevaj vodom. Na kraju dodaj šalicu riže i kuhaj dok riža ne bude gotova. Serviraj i pospi parmezanom.    

Sastojci: 

20 dkg teletine izrezane na kockice

2 glavice luka

2 režnja češnjaka

2 mrkve

šalica riže

sol, papar, crvena parika

žlica masti ili ulje

žlica brašna

dcl bijelog vina

parmezan