Za sve ljubitelje kultne ljetne poslastice i omiljene torte od sira, pronašle smo savršeni desert za toplije dane - banana split cheesecake
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva. Namasti okrugli kalup od 20 cm ili ga obloži papirom za pečenje.
U maloj zdjeli pomiješaj samljevene kekse po želji i tri žlice šećera. Ulij otopljeni maslac i miješaj dok smjesa nije ravnomjerno vlažna. Dobro utapkaj smjesu za 'tijesto' u kalup za pečenje, po cijelom dnu i prema vrhu, oko tri četvrtine kalupa sa strane.
Kako bi napravila kremu, u blender dodaj kremasti sir, 140 g šećera, banane, kiselo vrhnje i brašno te izblendaj u glatku smjesu. Dok blender radi, dodaj i jaja, jedno po jedno i na kraju još jednom sve izblendaj na većoj brzini.
Odmjeri 295 g kreme i ostavi sa strane. Preostalu kremu ulij na 'tijesto' od keksa. 130 g (od 295 g) kreme stavi u blender. Dodaj otopljenu čokoladu i pulsiraj da se sjedine. Prelij čokoladnu kremu preko vrha obične kreme u kalupu. Preostalu kremu (od 295 g), odnosno 165 g kreme prelij preko čokoladne kreme i tupim nožem ili čačkalicom zavrti u mramorni uzorak; nemoj miješati.
Peci oko 45 minuta. Izvadi cheesecake iz pećnice kad je sredina još samo malo želatinasta. Prođi nožem skroz oko rubova kako bi oslobodila cheescake i 'tijesto'. Vrati u pećnicu, isključi je i pusti da odstoji bez otvaranja vrata još 15 minuta. Izvadi iz pećnice i ostavi da stoji u kalupu na rešetki dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Pokrij i stavi u hladnjak najmanje 3 sata, ili najbolje preko noći ako je moguće.
Da bi napravila umak od jagoda, stavi jagode i preostale 3 žlice šećera u blender i izblendaj dok ne dobiješ glatki umak. Posluži s umakom od jagoda, a ako želiš, možeš dodati i malo šlaga.