Čudesni kolač u 3 (ili 2) sloja
Sastojci:
4 jaja - posebno žutanjci i bjelanjci
150 g šećera
1 vanilin šećer (ili žličica ekstrakta vanilije)
125 g maslaca, otopljenog i na sobnoj temperaturi
115 g glatkog brašna
500 ml mlakog mlijeka (punomasno ili djelomično obrano)
korica jednog manjeg limuna
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i namastite manji lim (20 x20 cm). Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žutanjke sa šećerom - dok ne postane blijedo žute boje. Zatim dodajte vaniliju i otopljeni maslac te miksajte još minutu. Umiješajte i brašno. Nakon toga, sporo miksajući, dodajte postepeno mlijeko. Na kraju u ovu smjesu žlicom umiješajte bjelanjke. Nemojte previše miješati, jer ne želite u potpunosti ukloniti zrak iz bjelanjaka - slobodno budu i grudice. Ovo tijesto inače mora biti prilično rijetko. Ulijte ga u lim i stavite u pećnicu.
Pecite dok se vrh ne zarumeni i kolač prestane "drhtati" kada ga lagano protresete - oko 40 do 50 minuta. To će uvelike ovisiti o pećnici. Najbolje je da provjerite već nakon 30 minuta. Ako je vrh već zlatne boje no kolač se još uvijek trese, lagano ga prekrijte s folijom i nastavite peći, te provjeravajte svakih 10 minuta.
- Ovaj sam kolač radila već više puta, u više pećnica. I svaki puta je o pećnici ovisilo kako će ispasti. I, naravno, za slikanje nijednom nije baš idealno ispalo (bila su tri sloja no ne idealno široka, a drugi puta su se napravila samo dva sloja - no svaki puta je kolač bio veoma, veoma ukusan. Tako da ne brinite ako ne uspije od prve u tri savršena sloja!