Babilaž: Moje omiljene krepke juhe za hladnije dane

Tako su ukusne i prava hrana za dušu i tijelo koja će vas zagrijati u jesenskim i zimskim danima

Babilaž: Moje omiljene krepke juhe za hladnije dane

Gusta juha od suhog graška sa špekom

Image



Sastojci:
2 žlice ulja, suncokretovo ili maslinovo
1 veliki sitno nasjeckani crveni luk
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 mrkve, srednje veličine, sitno nasjeckane
2 bijela krumpira srednje veličine, oguljen i narezani na kockice
450 g sušenog graška
1/4 žličice sušenog origana
8 šalica pilećeg temeljca (ili vode, no u tom slučaju dodajte Vegete)
sol i papar po ukusu
špek (hamburger)

Priprema:
U velikoj posudi potopite grašak u hladnoj vodi i ostavite preko noći. Ako trebate bržu metodu, onda ga lagano prokuhajte nekoliko minuta i ostavite da se namače 1 sat.

Na ulju popržite luk, kada porumeni dodajte češnjak, mrkvu, krumpir te pirjajte još neko vrijeme. Dodajte i ocijeđeni grašak i podlijte temeljcem. Ostavite da se juha kuha oko 45 minuta, dok grašak ne omekša. Često miješajte kako se juha ne bi "ulovila" za dno posude. Nasjeckajte špek i popržite ga na malo ulja. Špek mora biti hrskav. Na kraju po ukusu u juhu dodajte soli i crnog papra, te poslužite posipano s prženim špekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
7/7