Babilaž: Moje omiljene krepke juhe za hladnije dane

Tako su ukusne i prava hrana za dušu i tijelo koja će vas zagrijati u jesenskim i zimskim danima

Babilaž: Moje omiljene krepke juhe za hladnije dane

Hladnije vrijeme kod mene (a vjerujem i kod mnogih od vas) veoma često pobuđuje potrebu da se samo ušuškam u nešto toplo, ali i da pojedem nešto iz čega se diže para. Upravo su zato ukusne, tople juhe (i variva), koje su najčešće guste i veoma bogate, moja omiljena hrana u jesenskim i zimskim mjesecima. Topla juhica je kao dekica koja te ogrne i zagrije - samo iznutra. Kako je onda moguće ne obožavati ih? Ja ih volim od apsolutno svih vrsta povrća i mahunarki, s ili bez dodatka mesa - sve je dobrodošlo.

Zato ću ovog puta s vama podijeliti neke od mojih omiljenih recepata (neke ćete moći na više načina iskoristiti jer se samo glavno povrće mijenja, dok je ostali postupak isti, pa ih možete prilagoditi svom ukusu).

Juha od brokule i sira

Image



Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 sitno nasjeckani crveni luk srednje veličine
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 bijeli krumpir srednje veličine, oguljen i nariban
1 glavica brokule, narezana na cvjetiće
150 g naribanog sita koji se dobro topi (gauda, edamer, cheddar, trokut sir)
1 šalica mlijeka
voda (toliko da prekrije povrće)
Vegeta, sol i papar po želji
na vrh žličice malo muškatnog oraščića

Priprema:
Na ulju popržite luk, kada porumeni dodajte češnjak. Popržite 30-ak sekundi pa dodajte brokulu, krumpir i dovoljno vode da prekrije povrće. Začinite Vegetom, solju i paprom i ostavite da se kuha (nakon što provrije nekih 15 – 20 minuta). Maknite s vatre i koristeći štapni blender ispasirajte povrće. Dodajte mlijeko i muškatni oraščić i zagrijte na štednjaku još 2 minute. Stalno miješajući dodajte postepeno sir. Poslužite s preprženim kruhom ili krušnim okruglicama.

Juha od leće i ječma

Image



Sastojci:
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (ili bilo kojeg drugog ulja ili maslac)
1 sitno nasjeckani crveni luk srednje veličine
2 mrkve, sitno nasjeckane
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
3 – 4 žlice koncentrata rajčice iz tetrapaka (poslužit će i dvostruki koncentrat rajčice, nasjeckana rajčica iz konzerve ili svježa nasjeckana rajčica)
1 šalica zelene ili smeđe leće, oprane
1/2 šalice ječma, opranog
4 šalice biljnog ili pilećeg temeljca
3 šalice vode
1 lovorov list
1 žličica curry praha (po želji)
sol i papar po ukusu


Priprema:
Na ulju popržite luk, kada se luk zarumeni dodajte mrkvu i češnjak. Kratko popirjate stalno miješajući. Ako sam sve sviđa okus curryja, dodajte i žličicu curry praha, ako ne samo preskočite, juha će svejedno biti veoma ukusna. Dodajte i rajčicu te lovorov list i kuhajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte leću, ječam, temeljac i vodu. (Ako nemate temeljac dodajte umjesto njega vodu i začinite Vegetom, ja neću nikome otkriti da ste zamijenili :D). Kuhajte 30-ak minuta i na kraju po ukusu začinite dodatno solju i paprom.

Najfinija juha od rajčice

Image



Sastojci:
4 žlice rastopljenog maslaca (ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja)
1 sitno nasjeckani crveni luk srednje veličine
1 limenka (400 g) nasjeckane rajčice
500 g pasirane rajčice
1-2 žlice šećera (ili po potrebi još)
500 mL vode
500 ml pilećeg ili biljnog temeljca (ili Vegeta)
200 mL vrhnja za kuhanje
1 žlica svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog (ili pola žličice suhog)
1 i pol žlica peršina, sitno nasjeckanog
sol i papar po želji
po želji – 1.5 dcl sherryja

Priprema:
Na maslacu popržite luk, neka blago porumeni. Nakon toga dodajte sjeckanu rajčicu, pomiješajte, pa dodajte i pasiranu rajčicu. Umiješajte i šećer. Dodajemo ga kako bismo smanjili kiselinu rajčice, pa dodajte po ukusu, kako vam više paše. Neke rajčice su kiselije od drugih pa radije krenite s malo šećera i postepeno dodajte istovremeno kušajući. Dodajte vodu i pileći temeljac, te soli po želji. Kuhajte 20 - 25 minuta.  Na kraju dodajte svježe mljeveni crni papar, sherry, vrhnje, bosiljak i peršin te dobro promiješajte.  Sherry je u receptu opcionalan, no zaista daje predivan ukus ovoj juhi.

Juha od muškatne tikve

Image



Sastojci:
1 manja muškatna (butternut) tikva, oguljena, očišćena i narezana na kockice
3 žlice otopljenog maslaca
1 sitno nasjeckani crveni luk, veći
1 bijeli krumpir srednje veličine, oguljen i nariban
4 šalice pilećeg temeljca
sol i papar po ukusu
na vrh žličice malo muškatnog oraščića
Po želji – 1 žličica svježe naribanog đumbira
Po želji – vrhnje za kuhanje

Priprema:
Na maslacu popržite luk, pa dodajte tikvu i kratko propirajte. Tikvu možete i ispeći u pećnici prije kuhanja, tada će juha biti slađa. Dodajte krumpir i pileći temeljac – te po potrebi vode tek toliko da prekrije povrće. Kuhajte 20- ak minuta dok povrće ne omekša. Zatim skinite s vatre i propasirajte štapnim blenderom. Dodajte po ukusu soli, papra te malo muškatnog oraščića. Po želji možete dodati žličicu sitno naribanog đumbira - dat će poseban tek. A poslužiti možete i s malo vrhnja za kuhanje.

Krepka pileća juhica

Image



Sastojci:
2 žlice ulja, suncokretovo ili maslinovo
1 luk
2 mrkve, srednje veličine
1 korijen peršina, srednje veličine
1 manji poriluk
1 stabljika celera
500 g miješanog smrznutog povrća (grašak, cvjetača, mahune, brokula...)
500 g piletine (po želji dodajte koje god dijelove volite, nasjeckane ili u komadu)
1 žlica Vegete
sol i papar po ukusu
Za "noklice"
1 jaje
i brašna po potrebi (2-3 žlice)

Priprema:
Na ulju popržite piletinu, pa dodajte svo povrće, zalijte vodom i dodajte Vegetu i malo soli. Juhu kuhajte 20 – 25 minuta. Na kraju u juhu ukuhajte noklice, napravljene od jaja i brašna. Smjesa mora biti srednje gusta – toliko da se da vaditi žličicom. Noklice kuhajte još nekih 5 minuta. Na kraju juhu začinite solju i paprom po ukusu.

Gusta juha od suhog graška sa špekom

Image



Sastojci:
2 žlice ulja, suncokretovo ili maslinovo
1 veliki sitno nasjeckani crveni luk
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 mrkve, srednje veličine, sitno nasjeckane
2 bijela krumpira srednje veličine, oguljen i narezani na kockice
450 g sušenog graška
1/4 žličice sušenog origana
8 šalica pilećeg temeljca (ili vode, no u tom slučaju dodajte Vegete)
sol i papar po ukusu
špek (hamburger)

Priprema:
U velikoj posudi potopite grašak u hladnoj vodi i ostavite preko noći. Ako trebate bržu metodu, onda ga lagano prokuhajte nekoliko minuta i ostavite da se namače 1 sat.

Na ulju popržite luk, kada porumeni dodajte češnjak, mrkvu, krumpir te pirjajte još neko vrijeme. Dodajte i ocijeđeni grašak i podlijte temeljcem. Ostavite da se juha kuha oko 45 minuta, dok grašak ne omekša. Često miješajte kako se juha ne bi "ulovila" za dno posude. Nasjeckajte špek i popržite ga na malo ulja. Špek mora biti hrskav. Na kraju po ukusu u juhu dodajte soli i crnog papra, te poslužite posipano s prženim špekom.