Aquafaba – jeftina i svestrana namirnica za koju malo tko zna, evo kako ju koristiti

Upoznaj se s ovom čudesnom tekućinom i isprobaj neki od ovih zanimljivih recepata

Aquafaba – jeftina i svestrana namirnica za koju malo tko zna, evo kako ju koristiti

Aquafaba nastaje kuhanjem slanutka, graha, graška i ostalih mahunarki, a može se pronaći i u limenkama istih proizvoda. Iako je poznata već duže vrijeme, primjenu aquafabe u kulinarstvu usavršio je Amerikanac Goose Wohlt 2015. godine. 

Ova korisna tekućina nekada se smatrala nusproizvodom, a danas se koristi kao najjeftinija i najzdravija zamjena za jaja. Ima sve potrebne karakteristike jaja, a u isto vrijeme ne sadrži masnoće i kolesterol. Baš kao i bjelanjak jajeta, aquafaba se većinom sastoji od proteina albumina. Zbog toga se jednostavno može izraditi u snijeg i koristiti u mnogim slatkim i slanim jelima. Još jedna odlična karakteristika je to što aquafaba ima potpuno neutralan miris i okus

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Najpopularnija je aquafaba slanutka. Lako je dostupna i jeftina, a dolazi uz konzervirani proizvod koji je široko dostupan u supermarketima. No ako ne voliš koristiti konzerviranu hranu, možeš ju vrlo lako pripremiti i sama. Jednostavno kuhaj slanutak ili neke druge mahunarke u vodi na laganoj vatri nekoliko sati. Nakon nekog vremena možeš izvaditi mahunarke i kuhati samu tekućinu kako bi bila gušća. 

Kako koristiti aquafabu?

Pravilo je da jedno jaje zamjenjuju tri velike žlice aquafabe, dok je za jedan bjelanjak potrebno koristiti dvije žlice

Donosimo ti nekoliko ukusnih recepata u kojima ju možeš iskoristiti.

1/4