Bolja čak i od bakine - tako bismo ukratko opisale ovu sočnu, a opet hrskavu pitu od jabuka.
Sastojci
Priprema
Zamijesi tijesto od navedenih sastojaka i stavi u hladnjak na pola sata.
Za nadjev, oguli i nareži jabuke na ploške ili kockice. U svakom slučaju, komadi trebaju biti krupniji. Stavi ih na laganu vatru sa šećerom i cimetom da zakuhaju. Možeš dodati i žlicu maslaca. Kad omekšaju jabuke, makni ih s vatre.
Tijesto podijeli na 2 dijela, veći i manji. Veći dio razvaljaj i obloži njime dno kalupa za pite koji si namastila. Izlij preko nadjev i drugim dijelom tijesta se slobodno poigraj, izreži na trakice ili kako ti drago te dekoriraj vrh pite.
Premaži tijesto razmućenim jajetom i pospi šećerom, poslaži maslac narezan na listiće i stavi peći na 170 oko sat vremena. Pečenu pitu po želji prelij karamelom.
Savjet
Iako ti preporučujemo da prigrliš okuse i boje jeseni te zato spremiš ovu pitu s jabukama i cimetom, punjenje zapravo možeš prilagoditi svojim željama. Prhko tijesto odlično će se slagati i s punjenjem od bobičastog voća, breskvi ili pak krušaka tako da se možeš poigrati s kombinacijama začina i voća u nadjevu.