...koja ti mogu poslužiti kao odlična inspiracija za ovotjedni jelovnik.
Vege musaka s heljdom
Sastojci:
3 veća krumpira
1 patlidžan
1 veća tikvica
1 ½ šalice heljde
1 luk
1 žuta paprika
1 žličica mljevene paprike
1 žličica kumina
2 žlica maslaca
200 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Patlidžan i tikvicu nareži na ploške, posoli i popapri, pa kratko ispeci na tavi. Nasjeckaj luk i papriku te ih pirjaj na 1 žlici maslaca otprilike 6 minuta. Dodaj heljdu, crvenu papriku, kumin, uvode do 1,5 cm iznad razine heljde, pa kuhaj do dok se heljda ne raspadne (oko 10 minuta). Krumpire nareži na kockice, skuhaj, pa od njih napravi pire zajedno s 1 žlicom maslaca i vrhnjem za kuhanje. U posudu na pečenje slaži prvo patlidžane i tikvice, zatim heljdu, i na kraju na sve stavi krumpir. Peci 25-30 minuta na 180C.
Krumpiri punjeni mljevenim mesom
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
1 luk
5 žlica koncentrata rajčice
3 češnja češnjaka
6 srednjih krumpira
1 žličica korijandera u prahu
1 žličica kumina
1 žličica ljute mljevene paprike
1 žlica maslaca
3 šalice vode
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Luk nasjeckaj i pirjaj ga na malo ulja, pa mu dodaj mljeveno meso i peci ga dok ne posmeđi. Dodaj mu začine i maslaca ap pirjaj još 1 minutu. Krumpire skuhaj cijele, pa ih oguli, prereži na pola i izdubi. Na maslinovom ulju pirjaj sjeckani češnjak 1 minutu, dodaj mu koncentrat rajčice i vodu, posoli i popapri pa pusti da se kuha 10 minuta na laganoj vatri. Krumpire puni mljevenim mesom, stavi ih u kalup za pečenje, pa sve prelij umakom od rajčice. Peci 30 minuta na 180C.
Mousse od čokolade
Sastojci:
3 jaja
125 g tamne čokolade
2 žlice maslaca
125 ml vrhnja za šlag
35 g muscovado šećera
Priprema:
Odvoji žumanjke od bjelanjaka, i bjelanjke istuci u snijeg zajedno sa šećerom. Čokoladu i maslac zajedno otopi na pari pa pusti da se malo ohlade. Vrhnje za kuhanje umuti u šlag pa ga pažljivo umiješaj (ručno) u otopljenu i ohlađenu čokoladu. Na kraju pažljivo i postepeno umiješaj bjelanjke. Smjesu ulij u čaše i ostavi da se stisne nekoliko sati.