Rižoto iz pećnice s hrskavim gljivama
Sastojci:
3 češnja češnjaka
6 grančica timijana
¼ žličice chillija
¼ šalice maslinovog ulja
1 srednji luk
1 šalica Arborio riže
½ žličice papra
½ šalice bijelog vina
3 šalice pilećeg temeljca ili vode
1 šalica ribanog parmezana
2 žlice maslaca
½ žličice limunove korice
4 šalice miješanih gljiva
Priprema:
U kalup za pečenje stavi papir za pečenje, te na njega stavi gljive narezane na deblje trakice, češnjak i timijan, te sve poprskaj s chillijem i žlicom maslinovog ulja. Peci na 180C 25-30 min, te okreni na polovici pečenja. U vatrostalnoj posudi za pećnicu zagrij 2 žlice maslinovog ulja (na štednjaku), te dodaj sjeckani luk. Pirjaj ga 3-5 minuta pa dodaj rižu i pirjaj miješajući 2 minute. Dodaj vino te kuhaj miješajući još 2 minute (vino bi trebalo potpuno ispariti). Dodaj 2 ½ šalice temeljca ili vode, pusti da zavrije, pa prebaci u pećnicu i peci 16-18 minuta. Vrati rižoto na tavu, dodaj preostalih ½ šalice temeljca ili vode, te kuhaj konstantno miješajući do dok riža ne postane potpuno mekana i apsorbira svu tekućinu. Makni ga s vatre pa umiješaj parmezan, maslac i limunovu koricu. Serviraj u duboki tanjur te na vrh posloži pečene gljive.