3 tjedna recepta: Rižoto iz pećnice s hrskavim gljivama, slani muffini i Ferrero kolač

Ova 3 slasna recepta odlična su za početak novog tjedna

3 tjedna recepta: Rižoto iz pećnice s hrskavim gljivama, slani muffini i Ferrero kolač

Započni tjedan slasno uz fantastičan kolač, zanimljiv rižoto i malo drugačije muffine.

Rižoto iz pećnice s hrskavim gljivama

Sastojci:
3 češnja češnjaka
6 grančica timijana
¼ žličice chillija
¼ šalice maslinovog ulja
1 srednji luk
1 šalica Arborio riže
½ žličice papra
½ šalice bijelog vina
3 šalice pilećeg temeljca ili vode
1 šalica ribanog parmezana
2 žlice maslaca
½ žličice limunove korice
4 šalice miješanih gljiva

Priprema:
U kalup za pečenje stavi papir za pečenje, te na njega stavi gljive narezane na deblje trakice, češnjak i timijan, te sve poprskaj s chillijem i žlicom maslinovog ulja. Peci na 180C 25-30 min, te okreni na polovici pečenja. U vatrostalnoj posudi za pećnicu zagrij 2 žlice maslinovog ulja (na štednjaku), te dodaj sjeckani luk. Pirjaj ga 3-5 minuta pa dodaj rižu i pirjaj miješajući 2 minute. Dodaj vino te kuhaj miješajući još 2 minute (vino bi trebalo potpuno ispariti). Dodaj 2 ½ šalice temeljca ili vode, pusti da zavrije, pa prebaci u pećnicu i peci 16-18 minuta. Vrati rižoto na tavu, dodaj preostalih ½ šalice temeljca ili vode, te kuhaj konstantno miješajući do dok riža ne postane potpuno mekana i apsorbira svu tekućinu. Makni ga s vatre pa umiješaj parmezan, maslac i limunovu koricu. Serviraj u duboki tanjur te na vrh posloži pečene gljive.

Slani muffini

Sastojci:
200 g graška (smrznutog ili kratko prokuhanog svježeg)
100 g kuhane šunke
200 g glatkog brašna
100 ml mlijeka
3 jaja
1 šaka peršina
1 dcl maslinovog ulja
100 g sira Pecorino (ili parmezana)
1 žlica praška za pecivo

Priprema
Šunku nareži na kockice i kratko je poprži u tavi. U većoj posudi izmuti jaja i postupno im dodaj mlijeko neprestano miješajući. Zatim i miješajući postepeno dodaj brašno, prašak za pecivo, ulje, te sol i papar po želji. Na kraju ručno umiješaj grašak, sjeckani peršin, šunku i ribani sir. Smjesom napuni 12 kalupa za muffine, te peci 30 minuta na 180C.

Ferrero kolač

Sastojci:
250 g keksi s kakaom
100 g maslaca
200 g vrhnja za šlag + 3 žlice
100 g Nutelle
5 Ferrero Rocher kuglica (+ još za ukrašavanje)
30 g mljevenih lješnjaka

Priprema:
Istuci šlag pa u njega polako umiješaj Nutellu, smrvljeni Ferrero Rocher te mljevene lješnjake. Smjesu stavi u hladnjak i pusti da se hladi barem pola sata. Kekse smrvi i dodaj im maslac i 3 žlice vrhnja za šlag, pa dobro pomiješaj u kompaktnu smjesu. Smjesu od keksa rasporedi na papir za pečenje te ju formiraj u veći pravokutnik, otprilike 0,5 – 1 cm debljine. Na sredinu pravokutnika stavi kremu, te pomoću papira za pečenje preklopi kekse oko kreme tako da dobiješ pravokutnik od keksa s kremom u sredini. Kolač ostavi u hladnjaku najmanje dva sata, a možeš ga i kratko smrznuti u zamrzivaču. Ukrasi s otopljenom čokoladom i Ferrero kuglicama.