Francuski tost je jelo od mekanog kruha umočenog u razmućeno jaje i prženog na maslacu ili ulju. Ovo se jelo uglavnom jede za doručak i popularno je diljem cijeloga svijeta. Iako može biti u slanim varijantama, svoju planetarnu popularnost stekao je upravo kao slatki doručak.
Korijeni ovog popularnog doručak sežu daleko u povijest, čak do drevnog Rima. Ime francuski tost prvi je puta upotrebljeno u 17. stoljeću u Engleskoj, a recept su zajedno s imenom u Ameriku donijeli prvi doseljenici. Zanimljiv podatak je da je Francuska jedina zemlja u kojoj se ovo jelo nikada ne naziva francuskim tostom, već ''pain perdu'' to jest ''izgubljeni kruh''.
Francuski se tost obično jede posut šećerom u prahu ili medom, s voćem poput bobičastog ili banana. Ova poslastica za doručak može se upotpuniti i s malo tučenog vrhnja što joj daje posebno božanstven dojam. U slanim se varijantama može jesti sam za sebe, a često mu se dodaje malo sira, šunke ili slanine.
MI smo izdvojile recepte za dvije slatke i jednu klasičniju slanu varijantu, koje su nas posebno oduševile okusima, teksturom i posebno jednostavnom i brzom pripremom.
Pripremile smo dvije slatke i jednu slanu verziju ovog planetarno popularnog recepta