ŽENE ZA ŽENE

Poput dobre vile: Filda Ivanec ženama s rakom iscrtava obrve potpuno besplatno

Filda Ivanec jedna je od onih žena koje nam bude vjeruju u ljude. Ova Zagrepčanka već više od desetljeća vraća osmijeh na lice ženama koje su zbog liječenja ostale bez obrva – i više ne broji koliko je žena došlo u njen salon kako bi im pomogla

Filda Ivanec besplatno iscrtava obrve
Foto: Privatni album

Kad se žena suoči s malignom dijagnozom, kroz glavu joj prolazi tisuću pitanja i jednako toliko strahova. Jednom kad se početni šok i emocije malo slegnu, dolaze red na one "manje važne" nedoumice – pa tako, ako mora na kemoterapiju, svaka će se žena zapitati kako će izgledati bez kose. Također, pitat će se kako će na njen promijenjeni izgled reagirati njezini bližnji.

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

No, uslijed kemoterapije ne otpada samo kosa, već i više-manje sve ostale dlačice na tijelu – i licu. Sve mi znamo koliko su nam važne i koliko pažnje polažemo u uređivanje trepavica i obrva. Osobito obrve daju okvir našem licu i mogu nas vizualno pomladiti i učiniti da izgledamo svježe i zdravije, jednostavno ljepše. Nedostatak kose uvijek možemo sakriti dobrom perikom – no što ćemo s obrvama? Srećom, danas postoje tehnike kao što su japansko iscrtavanje obrva koje nam mogu stvoriti obrve tako reći ni iz čega.

Upravo ovakvu čaroliju radi Filda Ivanec, kozmetičarka iz Zagreba koja već niz godina u svom salonu u blizini zagrebačkog Autobusnog kolodvora onkološkim pacijenticama iscrtava obrve - i to potpuno besplatno. Jedina naknada koju Filda prima za svoj rad je oduševljeni osmijeh žena nakon što se pogledaju u zrcalo.

Naravno, poželjele smo upoznati ovu dobru vilu, ženu koja je dio svog radnog dana odlučila izvdojiti za pomaganje drugim ženama. Filda je 54-godišnja majka dvoje djece koja je beauty svijet ušla 2005. godine. Stanuje u Zagrebu sa svojim suprugom Jerkom i sinovima, Carlom i Maxom. Prava je sretnica jer je njezina strast ujedno i njezin posao, a uz to obožava i životinje te rado provodi vrijeme u kuhinji. Fildina akcija '"Pay with a smile" primjer je prave ženske solidarnosti koja nam toliko treba, a za svoj je humanitarni rad dobila i priznanje.

Kako ste došli na ideju da pokrenete ovu prekrasnu akciju?

Od samog početka, od kad se bavim ovom tehnikom, postojale su mjesečne akcije za osobe koje su izgubile obrve uslijed kemoterapije ili alopecije. Dakle, od kad radim trajni make-up i iscrtavanje obrva, a s tim sam počela prije 11 godina, radim i iscrtavanje obrva ženama koje ih nemaju. Nakon jednog poziva gospođe koja je izgubila obrve odlučila sam da akcija "Pay with smile" postane stalna.

Dolazi li mnogo žena? Otkuda dolaze? S kojim dijagnozama?

Žena dolazi stvarno mnogo, ali i muškaraca. Osim onih s različitim dijagnozama malignih bolesti, dolaze mi i osobe s alopecijom. Pristižu od svugdje, ne samo iz Zagreba. Glas da radim besplatno širi se brzo pa posla ima zaista puno. Voljela bih kad bi se i druge kolegice koje rade isti posao više angažirale i odlučile pomoći ženama. Uvijek je lakše biti s ove strane gdje možeš nekome pomoći, nego na strani gdje tražiš pomoć.

U kojem periodu se žene trebaju javiti, prije ili poslije kemoterapije?

Iscrtavanje se radi oko tri tjedna nakon zadnje primljene kemoterapije ili najkasnije sedam dana prije prvog ciklusa. Postoji i nekoliko uvjeta za akciju "Pay with smile": obrve mogu dobiti samo one žene koje već nisu radile iscrtavanje obrva, zatim, uvjet je da žena nema dlačica i da od posljednjeg primanja kemoterapije nije prošlo vise od 18 mjeseci. Za alopeciju nema ograničenja (osim prvog uvjeta, odnosno, ne mogu doći žene koje su već imale iscrtane obrve).

Kako reagiraju žene kad se pogledaju u ogledao nakon tretmana?

Nakon iscrtavanja žene su oduševljene. Neke su dobile obrve bolje nego sto su ih imale ranije. Većina se vraća i puno godina nakon završetka liječenja. Ponekad, kad žene dođu prvi put, prije tretmana u nevjerici pitaju: 'Je li ovo stvarno besplatno?'

Zašto su ženama onkološkim pacijenticama obrve tako bitne?

Sve žene bez obrva izgledaju bolesno, umorno, neženstveno. Perika ili marama lako nadomjeste gubitak kose, ali obrve ne može ništa nadomjestiti. Većina žena čak niti nema iskustva u šminkanju tako da im je to veliki problem. Sve žene koje dođu kažu da im je gubitak obrva najteže pao. Zato mi je drago da mogu pomoći i olakšati im ovo teško životno razdoblje.