Mir u kući

Jednostavno i učinkovito: Feng shui savjeti za podizanje dobrih vibracija u domu

Feng shui je kineska praksa kojom se pokušava stvoriti ravnoteža između vanjskog svijeta i unutrašnjih prostora, ali između pojedinca i prostora u kojem živi

profimedia-0241094943.jpg
Foto: Profimedia.hr

Drevna kineska praksa postala je vrlo moderna u našem svijetu, a velike zvijezde poput Gwyneth Paltrow i Marie Kondo dodatno su još proslavile ovaj način razmišljala o prostoru u kojem živimo. Neupućenima u Feng shui mogu ovakva pravila zvučati pomalo ezoterično, ali vrlo su jednostavna i zapravo se radi o vrlo racionalnom načinu razmišljanja kako bi prostor u kojem živio bio zdraviji i dobro organiziran. Sve u njemu može utjecati na naše raspoloženje i dobrobit.

Image
'Budget friendly'

Za svačiji džep: Trikovi za uređenje dnevne sobe bez puno ulaganja

Današnji stručnjaci demistificirali su neka pravila iz davnih vremena i prilagodili ih modernom načinu života. Stručnjakinja za Feng shui Laura Benko objasnila je za Mydomaine kako ovu drevnu praksu jednostavno ugraditi u naše domove. Poznata je po tome kako je Feng shui prilagodila modernom svijetu, ali poštujući ovu staru praksu. Za nju, Feng shui ne znači potpunu transformaciju doma već način kako ga razvijati. Prema njezinim savjetima ne treba puno toga mijenjati nego neprimjetno napraviti promjene koje će imati snažan utjecaj na našu svakodnevicu.

Dom bez nereda

Ovo može biti veliki problem u svakom domu jer tko ima vremena za stalno pospremanje. No, ipak bi trebalo razmisliti o tome gdje nam stoje stvari i kakvu funkciju imaju u našim životima. Prema ovoj stručnjakinji, nered u prostoru nije samo vizualno neugodan nego utječe na nas.

"To je sidro koje zadržava energiju i sprječava najbolje stvari da se razviju u našim životima", kaže Benko. Veliki nered sprječava nas da jasno mislimo i može nas emocionalno opterećivati. Feng shui ne znači da dom mora biti savršeno uređen, nego se radi o sretnom i zdravom okruženju.

Image
Foto: Unsplash

Rješenje: pobrini da imaš organizirane stvari u različitim segmentima svog života. Računi, recikliranje, određeno mjesto za stvari poput ključeva. Probaj što bolje organizirati svoj dom, a onda ćeš se osjećati manje iscrpljeno i učinkovito.

Prostor do ulaznih vrata treba biti čisti i uredan

"Ulazna vrata su vrlo važna u Feng shuiju", objašnjava Benko. Uostalom, to je glavni portal kroz koji energija ulazi u naš dom. "Zamisliti chi (energija) kao posjetitelja koji prvi put pokušava pronaći dom - želiš biti sigurna da je jasno osvijetljen, dobro označen i da je adresa vidljiva", kaže dalje.

Image
Foto: Unsplash

Rješenje: stavi ogledalo u hodnik. Benko savjetuje da s njim povežeš namjeru, kao što je proširenje mogućnosti u svom životu i ne dopuštanje da se osjećaš ograničeno.

Uravnoteži pet elemenata

Pet elemenata zemlja, drvo, vatra, voda i metal – mogu biti prisutni u svakom domu bilo fizički ili simbolički. Na primjer, možeš unijeti element vatre s toplim tonovima, poput crvene i narančaste ili redovito paliti svijeće. Ideja je, kaže Benko, postići ravnotežu između svih elemenata. "Mnogo puta ljude privlače elementi koji im ili trebaju više ili koji su veliki uzrok neravnoteže u njihovim životima."

Na primjer, ljudi koji imaju problema s agresijom ne bi trebali imati previše vatrenih elemenata kao dio svog dekora. S druge strane, osobnosti kojima nedostaje motivacije trebali bi unijeti više vatrenog elementa u svoje domove kako bi dobili poticaj.

Image
Foto: Unsplash

Rješenje: pažljivo pogledaj elemente (doslovno i simbolički) koji se pojavljuju u tvom domu jer mogu biti uzrok neravnoteže u emocionalnom životu. Ideja je postići lijepu ravnotežu između svih pet elemenata.

Ukloni negativne simbole

"Simboli su dio naših života. Od književnosti, preko prometnih znakova, do filmova, uvijek se vodimo simbolikom. U našim je domovima to još više pojačano jer stvaraju intimno okruženje koje najčešće predstavlja naše strahove i izazove", kaže Benko. Često nesvjesno pojačavamo izazove u našim životima tako što imamo njihove simbole u našem prostoru.

Benko kaže da se u domovima njezinih klijenata stalno pojavljuje emocionalni problemi, a onda treba pogledati kako izgleda dom. "Imaš li problema s postizanjem jasnoće? Provjeri imaš li nered u domu. Imaš li problema sa samopoštovanjem? Provjeri jesu li ti ogledala previsoko smještana tako da se nikada ne možeš vidjeti. Jesi li uvijek sama i bez partnera? Procijeni jesi li u česti predmeti koji predstavljaju jedno - jedna vaza, jedna stolica, jedna osoba na slici."

Image
Foto: Unsplash

Rješenje: Procijeni s kojim se izazovima suočavaš u životu i pokušaj utvrditi pojavljuju li se oni simbolično u tvom prostoru. Ukloni simbole i zamijeni ih stavkama koje želiš privući u život.

Povećaj prirodno svjetlo

Svi znamo da smo zbog prirodne svjetlosti sretniji i pozitivniji. "Ogledala u Feng shuiju su kao aspirin. Često se propisuju za poboljšavanje mnogih stanja. S njima se mogu proširiti prostori i unijeti više svjetla", kaže Benko. Ovdje je ključno voditi računa o tome što ogledala odražavaju. Odražavaju li svjetlo izvana ili neki nered u prostoru?

Rješenje: kada staviš ogledalo u prostor pobrini se da odražava više svjetla, spokojan pogled ili prostrani dio sobe.

Image
Foto: Unsplash

Zelenilo u prostoru

Dodaj nekoliko biljaka u svoj dom. "Biljke će pomoći u čišćenju zraka kako bi se olakšalo disanje i pojačala živahnost", objašnjava Laura Benko te dodaje da su bambus i filodendroni dobar izbor. Biljke su izvrstan način za popunjavanje kuta, ublažavanje kutova ili kruženje energije. Zanimljivo da je ovo potvrdila i znanost pa smo potpuno sigurni da nam biljke pomažu da zrak u našim prostorima bude čišći.

Image
Foto: Unsplash