Društvene mreže – prednosti i nedostatci

U nastavku donosimo analizu prednosti i nedostataka društvenih mreža

Društvene mreže – prednosti i nedostatci

Broj profila na društvenim mrežama raste iz dana u dan, no iako su nam online platforme otvorile vrata novog virtualnog svijeta i povezale nas, društvene mreže imaju i mnogo nedostataka.

Društvene mreže prednosti

Najveća prednost društvenih mreža je to što povezuju obitelji, prijatelje, i poznanike neovisno o tome u kojem dijelu svijeta žive. Cijeli je svijet umrežen, internetska veza spaja ljude porukama, video pozivima, dijeljenjem sadržaja koji automatski stižu na ekrane u bilo kojem dijelu planete. Sve se veći postotak parova upoznaje putem društvenih mreža, ali i održavaju se ljubavne, obiteljske i prijateljske veze na daljinu. 

ImageVelika prednost društvenih mreža je to što one mogu učiniti vaše mišljenje vidljivim i utjecajnim. S tek nekoliko klikova u tražilici, moguće je pronaći istomišljenike, ili debatirati s onima koji to nisu. Dijeljenjem sadržaja možete oblikovati način na koji vas ljudi percipiraju, ali i napraviti promjene ukazivanjem na hvale vrijedne akcije, nepravdu u društvu, ili prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe.
Velika prednost društvenih mreža je to što uvelike pomažu u promociji poslovanja, ali i daju brojne poslovne prilike nezaposlenima ili onima u potrazi za promjenama. Kreativci, poduzetnici, influenceri – svima je omogućena promocija njihovog rada na online platformama kojima mogu doprijeti do svih dijelova svijeta i unaprijediti svoje poslovanje.

Društvene mreže nedostatci 

Najveći nedostatak i problem vezan za društvene mreže jest ovisnost koju stvaraju. Većina prolaznika na ulici gleda u svoj mobitel, čak i druženje s prijateljima uživo gubi na kvaliteti zbog vremena koje nam društvene mreže oduzimaju. 
Sljedeći nedostatak društvenih mreža je to što nas čine manje produktivnima odnoseći naše vrijeme i koncentraciju. „Skrolanje“ gore-dolje naslovnicom Facebooka ili Instagrama često je prva stvar koju mnogi naprave ujutro kako bi se razbudili, a nerijetko provedu sate u danu gledajući u ekran.

Naposljetku, društvene mreže kao nedostatak imaju i manjak socijalne interakcije. Slobodno vrijeme u danu često provodimo na društvenim mrežama umjesto na svježem zraku u društvu prijatelja. 
Činjenica je da društvene mreže imaju brojne prednosti, ali važno je biti svjestan i njihovih nedostataka kako bismo znali ograničiti vrijeme koje provodimo na pametnim telefonima i računalima i iskoristili ga kvalitetnije.