Plave zone su mjesta na svijetu u kojima žive najdugovječniji ljudi pa ako tko zna što bi trebalo jesti za doručak, kako bi te tijelo i psiha još dugo dobro služili, onda su to oni. Postoji pet plavih zona, a nalaze se u provicniji Ogliastra na Sardiniji, na Okinawi u Japanu, na otoku Ikaria u Grčkoj, na poluotoku Nicoya u Kostariki te u Loma Lindi u Kaliforniji.
Tamošnji stanovnici mahom žive više od sto godina, a pritom su vitalni te kroničnih bolesti gotovo pa i nemaju. Svima njima zajedničko je da se znaju opustiti, uživati u životu i kvalitetno jesti. Naravno, nitko od njih ne preskače doručak, a mi smo ti u nastavku pripremile pet doručaka kakve konzumiraju stanovnici Plavih zona.
Sunčani smoothie
Čaša puna zdravlja uvijek je dobar izbor, osobito kada je smoothie u njoj vedre, žute boje poput sunca, zahvaljujući mangu. Osim vitaminske bombe manga, tu su kefir i bademi. Kefir je probiotik koji hrani tvoja crijeva, a u njima se stvara imunitet, dok je badem bogat kalcijem i čuva kosti.
Sastojci
- 1 dcl kefira
- pola manga
- pola šalice svježeg sira
- 7 badema
- žličica ekstrakta vanilije
- nekoliko kockica leda
- žlica meda
Postupak
Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok ne dobiješ svilenkastu teksturu. Led koristi po želji. Ako ti je s njime smoothie prehladan, umjesto leda ulij vodu.
Tost s lososom i avokadom
Ribu bi trebalo jesti barem davput tjedno, a veći nans ne jede je niti jednom u tjednu. Kako bi promijenila tu lošu naviku, jedi ribu za doručak. Donosimo ti vrlo jednostavan recept za obrok koji je gotov u par minuta.
Sastojci
- 2 kriške kruha od cjelovitog zrna
- pola avokada srednje veličine
- 80-ak grama dimljenog lososa
- papar
- svježe začinsko bilje
Postupak
Izaberi kruh od cjelovitog zrna i tostiraj ga. Avokado izgnječi vilicom i namaži na tost a povrh svega stavi losos i pospi začinskim biljem te paprom. Dobar tek!
Zobene s mrkvom
Zobene pahiljice odliačn su doručak. Bokate vlaknima i hranjivim tvarima, a siromašne kalorijama. Mrkva pak obiluje vitaminom A koji čuva vid i jača imunitet te potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Tu su i orašasti plodovi koji su sjajan izvor omega 3 masnih kiselina koje pak dobro djeluju na srce i mozak.
Sastojci
- 4 velike žlice zobenih pahuljica
- šalica bademovog mlijeka
- žličica chia sjemenki
- desetak lješnjaka mljevenih
- pola žličice cimeta
- žlica meda
- dvije izribane mrkve
Postupak
Zagrij bademovo mlijeko, dodaj cimet i mrkvu, pusti da zakipi, smanji vatru i kuhaj tri minute.
Dodaj zobene pahuljice, chia sjemenke i lješnjake pa kuhaj pet minuta na laganoj vatri, neprestano miješajući. Kad je gotovo , ostavi par minuta da se ohladi pa dodaj žlicu meda.
Kaša od kvinoje
Kvinoju Indijanci nazivaju zlatnim zrnom i majkom svih žitarica, a njezin nutritivni sastav to i opravdava. Ova pseudožitarica obiluje hranjivim tvarima - esencijalnim kiselinama, vitaminima, proteinima, mineralima i biljnim vlaknima, a ne sadrži gluten.
Sastojci
- 4 žlice kvinoje
- 1 jabuka
- žličica maslaca od badema
- šalica mlijka
- pola žličice cimeta
- četvrtina žličice kardamona
- sušene brusnice ili grožđice
Postupak
Kvinoju tostiraj na tavi, isperi pod vodom kako bi uklonila gorkast okus pa ju uspi u posudu u koju ćeš ju kuhati zajedno s ostalim sastojcima. Dodaj jabuku, brusnice ili grožđice, maslac od badema i mlijeko te cimet i kardamon. Kuhaj desetak minuta na laganoj vatri pa ostavi još desetak da odstoji. Ovu kašu možeš jesti i toplu u hladnu.
Smoothie zdjela
Za sve ljubitelje čokolade ovo je savršen doručak. Kakao je jak antioksidans, što znači da je čokolada s minimalnom količinom šećera, a maksimalnom količinom kakaa, savršen izbor za doručak. Još bolje, umjesto čokolade stavi sirov kakao u svoj smoothie.
Sastojci
- 1 banana
- 1 žlica sirovog kakaa
- red tamne čokolade
- pola šalice smrznutih borovnica
- pola šalice mlijekadvije žlice zobenih pahuljica
- desetak badema
- 1 žličica chia sjemenki
- žlica bademovog maslaca
Postupak
Stavi u blender voće, kakao prah, mlijeko i maslac od badema, bademe, zobene pahuljice i chia sjemenke pa miskaj dok se ne pretvori u glatku smjesu. Prebaci sadržaj u zdjelicu, pospi komadićima tamne čokolade i pokojomsmrznutom borovnicom i uživaj u doručku.