
Doručak je ključan obrok u danu, a ovo je 5 najzdravijih

Plave zone su mjesta na svijetu u kojima žive najdugovječniji ljudi pa ako tko zna što bi trebalo jesti za doručak, kako bi te tijelo i psiha još dugo dobro služili, onda su to oni. Postoji pet plavih zona, a nalaze se u provicniji Ogliastra na Sardiniji, na Okinawi u Japanu, na otoku Ikaria u Grčkoj, na poluotoku Nicoya u Kostariki te u Loma Lindi u Kaliforniji.
Tamošnji stanovnici mahom žive više od sto godina, a pritom su vitalni te kroničnih bolesti gotovo pa i nemaju. Svima njima zajedničko je da se znaju opustiti, uživati u životu i kvalitetno jesti. Naravno, nitko od njih ne preskače doručak, a mi smo ti u nastavku pripremile pet doručaka kakve konzumiraju stanovnici Plavih zona.
Sunčani smoothie
Čaša puna zdravlja uvijek je dobar izbor, osobito kada je smoothie u njoj vedre, žute boje poput sunca, zahvaljujući mangu. Osim vitaminske bombe manga, tu su kefir i bademi. Kefir je probiotik koji hrani tvoja crijeva, a u njima se stvara imunitet, dok je badem bogat kalcijem i čuva kosti.
1 dcl kefira
pola manga
pola šalice svježeg sira
7 badema
žličica ekstrakta vanilije
nekoliko kockica leda
žlica meda
Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok ne dobiješ svilenkastu teksturu. Led koristi po želji. Ako ti je s njime smoothie prehladan, umjesto leda ulij vodu.
Tost s lososom i avokadom
Ribu bi trebalo jesti barem davput tjedno, a veći nans ne jede je niti jednom u tjednu. Kako bi promijenila tu lošu naviku, jedi ribu za doručak. Donosimo ti vrlo jednostavan recept za obrok koji je gotov u par minuta.
2 kriške kruha od cjelovitog zrna
pola avokada srednje veličine
80-ak grama dimljenog lososa
papar
svježe začinsko bilje
Izaberi kruh od cjelovitog zrna i tostiraj ga. Avokado izgnječi vilicom i namaži na tost a povrh svega stavi losos i pospi začinskim biljem te paprom. Dobar tek!
Zobene s mrkvom
Zobene pahiljice odliačn su doručak. Bokate vlaknima i hranjivim tvarima, a siromašne kalorijama. Mrkva pak obiluje vitaminom A koji čuva vid i jača imunitet te potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Tu su i orašasti plodovi koji su sjajan izvor omega 3 masnih kiselina koje pak dobro djeluju na srce i mozak.
4 velike žlice zobenih pahuljica
šalica bademovog mlijeka
žličica chia sjemenki
desetak lješnjaka mljevenih
pola žličice cimeta
žlica meda
dvije izribane mrkve
Zagrij bademovo mlijeko, dodaj cimet i mrkvu, pusti da zakipi, smanji vatru i kuhaj tri minute.
Kaša od kvinoje
Kvinoju Indijanci nazivaju zlatnim zrnom i majkom svih žitarica, a njezin nutritivni sastav to i opravdava. Ova pseudožitarica obiluje hranjivim tvarima - esencijalnim kiselinama, vitaminima, proteinima, mineralima i biljnim vlaknima, a ne sadrži gluten.
4 žlice kvinoje
1 jabuka
žličica maslaca od badema
šalica mlijka
pola žličice cimeta
četvrtina žličice kardamona
sušene brusnice ili grožđice
Kvinoju tostiraj na tavi, isperi pod vodom kako bi uklonila gorkast okus pa ju uspi u posudu u koju ćeš ju kuhati zajedno s ostalim sastojcima. Dodaj jabuku, brusnice ili grožđice, maslac od badema i mlijeko te cimet i kardamon. Kuhaj desetak minuta na laganoj vatri pa ostavi još desetak da odstoji. Ovu kašu možeš jesti i toplu u hladnu.
Smoothie zdjela
Za sve ljubitelje čokolade ovo je savršen doručak. Kakao je jak antioksidans, što znači da je čokolada s minimalnom količinom šećera, a maksimalnom količinom kakaa, savršen izbor za doručak. Još bolje, umjesto čokolade stavi sirov kakao u svoj smoothie.
1 banana
1 žlica sirovog kakaa
red tamne čokolade
pola šalice smrznutih borovnica
pola šalice mlijekadvije žlice zobenih pahuljica
desetak badema
1 žličica chia sjemenki
žlica bademovog maslaca
Stavi u blender voće, kakao prah, mlijeko i maslac od badema, bademe, zobene pahuljice i chia sjemenke pa miskaj dok se ne pretvori u glatku smjesu. Prebaci sadržaj u zdjelicu, pospi komadićima tamne čokolade i pokojomsmrznutom borovnicom i uživaj u doručku.

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
