Donosimo nekoliko kratkih savjeta kako izvaditi crnilo iz sipe

Sipa pripremljena u crnom rižotu je jedan od najpoznatijih specijaliteta, a da biste ga uspješno pripremili morate znati i kako izvaditi crnilo iz sipe

Donosimo nekoliko kratkih savjeta kako izvaditi crnilo iz sipe

Sipa se u ribarnicama najčešće prodaje neočišćena, a kako izvaditi crnilo iz sipe i kako uopće očistiti sipu pitali smo nekoliko stručnjaka. 

ImageSvi su nam dali iste savjete i rekli da i sam postupak kako izvaditi crnilo iz sipe započinje tako što treba prepoznati svježu sipu.

Svježa sipa je crnosmeđe boje, s primjesama sive. Ako je prljavosive ili prljavobijele boje, nije svježa i bolje ne uzimajte je.

Očistiti sipu je jednostavno, ali morate paziti na crnilo da ga ne izgubite ako oštetite vrećicu. Dakle, očistite sipu i izvadite crnilo na sljedeći način.

Razrežite oštrim i špicastim nožem za filetiranje par slojeva opni. Neka to budu one opne koje štite sipinu kost pa izvadite kost je rukama.
Zatim nožem pratite liniju koju je oblikovala kost i potegnite gornji dio sipe da se otkrije indigo vrećica, jer upravo to je  vrećica koja sadržava crnilo.
Uhvatite dio indigo vrećice koji izgleda kao pipak i povucite prema dolje. Ovo je jedini način kako izvaditi crnilo iz sipe, a na ovaj će se način indigo vrećica i sama odvojiti.