Zašto se med ušećeri?
Mnogi ljubitelji meda, a posebno oni koji vole topli kruh s maslacem, nisu sretni kada se med ušećeri i njihovo uživanje u ovoj poslastici je nešto manje. Tada se postavlja pitanje - zašto se med ušećeri?
Pa krenimo od traženja odgovora na pitanje što se to događa s medom i zašto se med ušećeri.
Napomenimo da med nije kvarljiva namirnica. Ne kvari se kao neke druge, koje kupujemo svakodnevno. to je njegova velika prednost.
Imamo vrlo hranjivu namirnicu neograničena roka trajanja.
Med od bagrema, lipe, kadulje radi većeg postotka fruktoze, kristalizirat će nakon godinu – dvije dana.
Hrastov med (medljikovac) i med u kojem je veći postotak facelije karameliziraju, pogotovo kada su izloženi nižoj temperaturi.
Izlaganje meda nižim temperaturama pospješuje bržu kristalizaciju.
U svakom slučaju, prirodni med se kristalizira ravnomjerno i to je jedini razlog zašto se med ušećeri.
Zapamtite - ako se med ušećeri - to je znak da je prirodan i bez ikakvih dodataka.
No, morate znati i da med iznad 50 stupnjeva C, gubi svoju ljekovitost i kvalitetu, pa pazite kako otopiti kristalizirani med.
U nastavku ćemo pokušati objasniti zašto se med ušećeri i kako otopiti kristalizirani med