Znaš li razliku između dezinfekcije, sanitizacije i čišćenja?

Važno je poznavati razliku ovih termina kako bi mogli poduzeti odgovarajuću razinu higijene ako je netko u našem domu bolestan ili ima ugrožen imunološki sustav

Znaš li razliku između dezinfekcije, sanitizacije i čišćenja?
Play logo

Čišćenje doma ili bilo kojeg životnog prostora generički je pojam koji za različite ljude znači različite stvari. Definicija čišćenja djetetu može značiti pokupljanje razbacanih igračaka, a tvoja definicija čišćenja kuhinje može značiti samo pranje posuđa i brisanje radnih površina. 

Ipak, postoji razlika u definicijama čišćenja, sanitizacije i dezinfekcije površina u domovima, školama ili javnim mjestima. Ove definicije postavljaju kako bi se definirala razina mikrobne kontaminacije koja ostaje na površini nakon obrade.

Za sve nas koji živimo u stanovima ili kućama, ovi termini pomažu nam da pročitamo, odnosno shvatimo oznake proizvoda i utvrdimo pružaju li odgovarajuće razine higijene ako je netko u našem domu bolestan ili ima ugrožen imunološki sustav.

Play logo
Image

Redovito dezinficiraj ove predmete u svome domu i smanji rizik od zaraze kornavirusom

Definicija čišćenja

Čišćenje je proces uklanjanja vidljivih nečistoća, prljavštine i prašine te organiziranje prostora. Za čišćenje površine se koriste sapun ili deterdžent, a obično i voda za uklanjanje mikroba kemijskim, mehaničkim i termalnim djelovanjem.

Čišćenje može ili ne mora ubiti bakterije i mikrobe, ali će smanjiti njihov broj i pomoći u smanjenju rizika od širenja zaraznih mikroba.

Definicija sanitizacije

Kada oznaka na proizvodu tvrdi da uklanja površinu, znači da bi površinu trebala očistiti od mikroba koji mogu biti štetni za zdravlje u skladu sa javnozdravstvenim standardima ili zahtjevima. 

Sanitizacija smanjuje, ali ne ubija, broj i rast bakterija, virusa i gljivica. Sanitiziranje je posebno važno u područjima za pripremu hrane gdje mikrobi i gljivice mogu uzrokovati bolesti koje se prenose putem hrane. Kemikalije možda nisu potrebne jer ekstremna vrućina - najmanje 75 stupnjeva - u perilici posuđa ili upotreba uređaja za čišćenje pare mogu ubiti bakterije.

Definicija dezinfekcije

Proces dezinfekcije ubija mikroskopske organizme (mikrobe, viruse, gljivice) na površinama. Dezinfekcija se obično postiže korištenjem odobrenih kemikalija koje ubijaju organizme i sprječavaju njihovo širenje.

Predmeti se također mogu dezinficirati upotrebom UVC zračenjem (zračenje kratke valne duljine, sadržava više energije nego UVA i UVB zračenje i ima jaki germicidni učinak) koje razdvaja DNK bakterija i mikroba, zbog čega više nisu štetne i ne mogu se razmnožavati.

Dezinfekcija ne uklanja nužno prljavštinu i nečistoće sa površine i puno je učinkovitija ako se prvo provede osnovno čišćenje.

Play logo


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Trebaš li čistiti, sanitizirati ili dezinficirati?

Čišćenje bi trebalo biti rutinski postupak koji se događa svakodnevno, tjedno, mjesečno i sezonski. Osnovno vođenje kućanstva održava red, smanjuje rast potencijalno štetnih organizama, pomaže držati štetočine pod kontrolom i uostalom - štiti investiciju koju si uložila u svoj dom i stvari u njemu.

Sanitizacija je važna za zdravlje i higijenu i posebno je važna na površinama poput radnih ploča i površina, kvakama na vratima, prekidačima za svjetlo, dodirnim podlogama i bilo kojim površinama koje dođu u dodir s tjelesnim tekućinama. Također, sanitiziranje posteljine i donjeg rublja mnogo je važnije od sanitiziranja odjeće poput košulja ili haljina. 

Dezinfekciju treba uvijek raditi kada je netko u kućanstvu bolestan ili ako netko ima oslabljen imunološki sustav. Slijedi upute na etiketama i oznakama i pravilno koristi dezinficijens jer su te sitnice najvažnije za ubijanje mikroorganizama. Ako se proizvod ne koristi pravilno, postupak dezinfekcije će nam dati samo lažni osjećaj sigurnosti.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.