Sretno i zdravo drvce

Briga o živom božićnom drvcu: Kako što dulje održati bor na životu?

Pitaš se kako održati svoje pravo božićno drvce – bilo rezano ili u posudi – na životu tijekom cijele blagdanske sezone? Evo što kaže stručnjak

pexels-karolina-grabowska-6032701.jpg
Foto: Pexels

Iako nema ništa loše u odabiru umjetnog ili alternativnog drvca – pogotovo ako tražiš načine da svoju božićnu proslavu učiniš malo održivijom – za mnoge ljude, sam čin odabira drvca, zamotavanja i donošenja kući mirisnog pravog bora neizostavan je dio blagdana.

Image

Dekor ideje: Inspirativne ideje za kićenje božićnog drvca

Međutim, ako si već kupila svoje drvce ili ga planiraš nabaviti uskoro, morat ćeš se dobro brinuti o njemu kako bi bila sigurna da će izgledati sretno i zdravo sljedećih mjesec dana.

Isto vrijedi i za ljude koji su se odlučili za božićno drvce u posudi - dok je ukorijenjeno drvce lakše čuvati nego posječeno zbog činjenice da se nalazi u tlu, ipak će mu trebati malo brige i njege kako bi se održalo do nove godine, kada ga možeš vratiti vani do sljedećeg prosinca.

shimmer fallback

Imajući to na umu, pronašle smo nekoliko stručnih savjeta hortikulturologa kako brinuti o pravom božićnom drvcu. Od davanja dovoljno vode do odabira pravog mjesta u domu, evo na što sve trebaš paziti.

Dobra priprema je pola posla

Ako imaš posječeno drvo, prvo što trebaš učiniti je osigurati da ima dovoljno vode. "Izvadite drvce iz mreže što je prije moguće", preporučuje hortikulturolog Marcus Eyles za Stylist. "Zatim, maknite nekoliko centimetara od baze i ostavite ga u vodi."

Odsijecanjem baze osiguravaš da drvce može maksimalno upijati vodu - nešto što je vrlo važno ako želiš da tvoje božićno drvce ostane zdravo.

shimmer fallback

Kako bi tvoje drvce u posudi bilo zdravo, pohrani ga u negrijanu verandu ili garažu na dan ili dva prije nego što ga premjestiš unutra kako bi mu dala vremena da se prilagodi toplijem okruženju i pokušaj ograničiti količinu vremena koje provodi unutra - maksimalno se preporuča 7-10 dana.

Lokacija, lokacija, lokacija

Određeni dijelovi kuće bit će gostoljubiviji prema tvom boru. Eyles objašnjava: "Odabir prikladnog stalka za božićno drvce bit će važan kako bi vaše drvce izgledalo najbolje. Odlučite se za stalak sa spremnikom za vodu kako biste spriječili sušenje vašeg drvca i prekrijte ga navlakom za božićno drvce."

Kada je u pitanju odabir mjesta, i posječena stabla i drveće u lončanicama cijenit će mjesto koje nije previše toplo, kako bi se spriječilo isušivanje. Eyles također preporuča držanje sobe s božićnim drvcem ne pretoplom kada se ne koristi, kako bi se spriječilo prekomjerno sušenje. Također ćeš htjeti osigurati da tvoje drvce nije u blizini opasnosti od požara, kao što su svijeće i vruća svjetla.

Konačno, ako ustanoviš da je tvoje drvce preveliko za područje u koje ga želiš staviti, u redu je malo podrezati njegove grane. "Ako ustanovite da je vaše stablo preširoko za prostor za koji ga želiš, možete odrezati neke veće grane niže kako bi odgovaralo prostoru", kaže Eyles.

shimmer fallback

Drži ga hidratiziranim

Osigurati da tvoje božićno drvo dobiva dovoljno vode je bitno ako želiš da izgleda lijepo i zdravo tijekom blagdanske sezone.

"Piljenje nekoliko centimetara od panja pomoći će drvcu da primi više vode i dulje će trajati", objašnjava Eyles. "Vašem drvcu trebat će otprilike 1-2 litre dnevno, ovisno o temperaturi prostorije."

Borovi u posudi će vjerojatno trebati puno manje vode od posječenog stabla - ali još uvijek je važno paziti na njihovo tlo, pogotovo ako se nalazi u jako zagrijanoj prostoriji.

"Ako drvce uzgojeno u posudi donosite u zatvoreni prostor, vodite računa o tome da tlo ostane vlažno, ali ne i mokro", preporučuje Eyles.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.