Vole ga djeca i pčele

Zijevalica - najšarmantniji proljetni cvijet koji će vrt učiniti neodoljivim

Ako imaš malenu djecu ili unuke ne propusti posaditi zijevalice ili žabice. Sigurno ih se sjećaš iz svog djetinjstva. To je ono cvijeće koje kada ga nježno stisneš između palca i kažiprsta - zijeva

ashkan-forouzani-VDnVxSBgj00-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

"Pufasta", baršunasta, nježna, zijevalica nosi ime koje ju u potpunosti opisuje. Cvjetovi jarkih ili nježnih i pastelnih nijansi, u svim bojama - od bijele i žute preko narančaste, ružičaste i crvene pa do plave, izgledaju kao da su se upravo probudili i, ako ih lagano pritisneš prstima - zijevaju, pri čemu dolaze do izražaja latice nalik na usta i obraščiće. Latinski naziv ovom simpatičnome cvijetu, kojeg zbog "zijevanja" osobito vole djeca jer se mogu igrati s njime, je Antirrhinum majus, dok se u narodu naziva i žabicama.


Zijevalice su vrlo efektne, šarene i voluminozne. Na stabljikama koje izrastu do 30-ak centimetara u visinu, cvjetovi se formiraju u obliku grozda i njihov cvat dugo traje. Cvjetaju prvo oni na dnu stabljike te se postepeno otvaraju i drugi sve do samog vrha. Listovi su mekani, tamnozelene boje. Želiš li postići dozu dramatičnosti, posadi zijevalice ugusto, jednu do druge u gredici ili u većoj vrtnoj vazi.

Riječ je o cvijetu koji je vrlo lagan za uzgoj i otporan. Možeš ga posijati u rano proljeće, štoviše sam će se posijati iz sjemena koje će ispasti iz cvjetne čašice ili posaditi upravo sada, u travnju.

Image
VJEROVANJA

Obožavaš proljetno cvijeće, no znaš li njegovu simboliku?


Zijevalice vole sunce i polusjenovito područje, no stalni hlad i sjeverna strana vrta im ne pašu. Posadi ih u rahlu, dobro dreniranu zemlju, povremeno zalijevaj, pazi da ne "plivaju" u vodi i u lipnju će ti uzvratiti prvim cvjetovima koji su osim djeci, zanimljivi, pčelama i leptirima - najboljem ljetnom društvu u vrtu.