Želiš zelenu džunglu u kupaonici? Ovim biljkama ne smeta vlaga i pretvorit će je u malo spa carstvo

Želiš li da tvoja kupaonica bude lijepa i ugodna dovoljno je u nju staviti biljke koje će unijeti toplinu u prostor

Želiš zelenu džunglu u kupaonici? Ovim biljkama ne smeta vlaga i pretvorit će je u malo spa carstvo

Iako u kupaonici ne provodimo toliko puno vremena kao u dnevnoj sobi ili kuhinji, ona isto tako može biti prostor za cvijeće. Potrebno je samo odabrati biljke koje vole vlagu i nije im potrebno jako svjetlo. Mnoge tropske biljke vole takve uvjete pa su idealne za kupaonicu.

Image

Jedinstveni sukulenti koji izgledaju poput repa sirene čista su čarolija


Možeš ih staviti na dasku od prozora, policu ili čak na pod, a ako imaš manju kupaonicu onda je idealno mjesto za biljke viseća košara. 

Treba paziti i na zalijevanje jer u kupaonici ima puno više vlage nego u drugim prostorijama. Zbog više razine vlage, biljkama treba manje vode. Zemlju u teglama potrebno je provjeravati svaki tjedan. Većina biljaka treba biti pomalo suha između zalijevanja jer ni jedna ne voli previše vode. Pogledaj koje biljke su najbolje za kupaonicu.Zeleni ljiljan ili 'pauk biljka'

Ovo je biljka koja nikada ne izlazi iz mode i vrlo se lako uzgaja. Iako voli jako svjetlo, prilagodit će se i manjem izvoru svjetlosti. Kada je mala i počninje se razvijati, može se presaditi u veću posudu. Nije joj potrebno puno vode i zahtijeva vrlo malo brige pa će je voljeti i ljudi kojima cvijeće baš ne uspijeva. Ako se listovi počnu sušiti, dovoljno ih je odrezati škarama.

Philodendron scandens

Ova biljka dolazi iz Južne Amerike i nije joj potrebno puno svjetla da bi lijepo rasla. Važno joj je da ima dovoljno vode, a voli vlažnost što je čini savršenim odabirom  za kupaonicu. Treba je držati daleko od djece i kućnih ljubimaca pa se može staviti negdje visoko na policu.

Gospin vlasak

Nježna paprat s čipkastim listovima koja obožava veliku vlažnost. Ovoj biljci je potrebno svjetlo, ali ne direktno, jer bi se mogla osušiti. Potrebno ju je stalno zalijevati, ali u manjim količinama.

Bršljan

Bršljan jako lijepo izgleda u visećim košarama ili na visokoj polici gdje će njegovi viseći listovi doći do izražaja. Nije jako osjetljiv, ali svjetlost treba biti umjerena. Također je vrlo važno da se zemlja osuši između zalijevanja. 

Pjegavica

Ako želiš u svojoj kupaonici malo boje onda je ovo prava biljka za tebe. Ova tropska biljka ima na listovima nježno ružičaste ili crvene točke. Voli puno svjetla i laganu vlagu. I kod nje je važno paziti da se zemlja ne osuši između zalijevanja. Nikako ju ne smiješ prskati vodom. 

Drvo žada ili novca

Vrlo uspravna biljka lijepih sjajnih listova. Dolazi iz močvarnog područja pa voli vlagu. Bolje uspijeva uz jako svjetlo, ali će se prilagoditi i umjerenoj svjetlosti. Uz ovu biljku se vežu mnogi mitovi, a jedan od njih je da u dom unosi pozitivnu energiju i obilje bogatstva.

Fikus

Ova lijepa biljka voli jako svjetlo i topli prostor jer su tropi njezino prirodno stanište. Ne smetaju joj hladna ili topla strujanja zraka. Vrlo je važno držati zemlju vlažnom u proljeće i ljeto, a u zimu se može malo osušiti između zalijevanja.

Aglaonema

Ako imaš tamnu kupaonicu onda je ova biljka idealna za tebe. Ima prekrasne listove i uspravna je tako da će izgledati jako lijepo na polici. Voli stalnu laganu vlagu pa je idealna za ovaj prostor. Ime je dobila najvjerojatnije po svome lijepom lišću jer bi joj ime, izvedeno iz grčkog jezika, u prijevodu značilo 'svjetleća nit'.

Kaučukovo drvo

Ako nemaš sreće s kućnim biljkama te ti često uvenu, kaučukovo drvo je pravi izbor za tebe. Odlično podnosi niske temperature i slabu osvijetljenost. Sve što je potrebno je da ga dobro i redovno zalijevaš. Prašinu s listova je  najbolje obrisati vlažnom krpom.

Spatifilum

Ova biljka lijepo će rasti u kupaonici, ali i u bilo kojoj drugoj prostoriji u tvom domu jer se vrlo lako uzgaja. Može podnijeti slabije svjetlo, ali cvijet će najbolje procvasti na jakom svjetlu. Važno je pustiti zemlju da se malo osuši između zalijevanja.