Zelene ljepotice: Nezahtjevne sobne biljke koje će uljepšati tvoj dom

Ove biljke čine dom ljepšim, a lagane su za održavanje i mnoge od njih očistit će zrak od toksina

Zelene ljepotice: Nezahtjevne sobne biljke koje će uljepšati tvoj dom

Malo stvari može tako uljepšati dom poput sobnog bilja. Ali, ako baš nisi stručnjakinja u vrtlarenju ili svaki tvoj pokušaj da uzgojiš biljku završi loše nema potrebe za brigom jer postoje mnoge biljke koje ne zahtijevaju toliko truda i neće biti toliko osjetljive, ako ih ponekad zaboraviš zaliti.

Image

Dobra energija: Najbolje biljke za privlačenje bogatstva, ljubavi i zdravlja prema Feng shuiju


Donosimo ti popis sobnog bilja koje je najbolje za početnike, a tvoj dom bi uz njih mogao postati prava džungla. Većini ovih biljki dovoljno je zalijevanje jednom tjedno, a mnoge od njih ne trebaju puno svjetla. Provjeri ovaj zanimljiv popis jer osim što će ti uljepšati dom, mnoge od njih će i pročistiti zrak. Ove male zelene ljepotice pravo su čudo iz prirode.

Svekrvin jezik

Ako si do sada nisi imala sreće s biljkama, onda je svekrvin jezik idealan za tebe. Ne treba previše svjetla i dovoljno ju je zaliti svakih dva do tri tjedna. Čak je i NASA u svom istraživanju potvrdila kako je ovo jedna od najboljih biljki za čišćenje zraka u prostoru. Stvara velike količine kisika pa je idealna za spavaću sobu. Ako se biljka počne sušiti znači da dobiva previše vode, a  tijekom jeseni i zime treba smanjiti zalijevanje.

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac je fantastična biljka za dom jer, osim što je lijep, ne treba mu puno sunčeve svjetlosti i potrebno ga je zalijevati jednom u dva tjedna. Također i uklanja toksine iz zraka. Jedino što je važno kod zlatnog puzavca je da mu osiguraš dovoljno prostora jer može izrasti i do tri metra. Vrlo je osjetljiv na hladnoću i treba paziti da nije na hladnom tijekom zimskih mjeseci.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan uljepšat će svaki dom, a ne zahtijeva previše brige i također jako dobro čisti zrak od toksina i povećava vlažnost. Ne treba mu puno vode i najbolje je prije zalijevanja provjeriti je li zemlja suha, a onda ga umjereno zaliti. Ako primijetiš da su se listovi počeli sušiti - odreži ih škarama.

Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Fikus gumijevac može ima listove različitih nijansi, od tamne do bordo boje, i to mu daje zanimljiv izgled.  Važno je da dobiva dovoljno svjetlosti, ali nikako ga se ne smije staviti na direktnu sunčevu svjetlost. Treba ga zalijevati prema godišnjem dobu - zimi rijetko, a ljeti jednom tjedno. Ako počne gubiti listove znači da dobiva previše vode. U tegli može izrasti čak do dva metra.

Kineski dolar (Pilea peperomioides)

Biljka simpatičnog naziva dolazi iz Kine i poznata je po svojim specifičnim listovima, ali i po tome da se lako uzgaja. Odlična je za početnike jer zahtijeva malo vode. Može narasti i do 30 centimetara, ali ne podnosi niske temperature. Voli svjetlo, ali ne smije biti direktno.

Aloe vera

Aloe vera ne voli puno svjetla i ne treba ju zalijevati često - svaki tjedan od dva, a zimi jednom u nekoliko mjeseci. Ovo je također nevjerojatno korisna biljka, gel iz listova može se koristiti za ublažavanje opeklina. 

Orhideja

Ako želiš malo šarenila u svom prostoru onda je orhideja pravi izbor za tebe. Prilično je izdržljiva i voli svjetlost, ali i vlažna okruženja pa može biti odličan izbor za kupaonicu. Osjetljiva je na previše vode - zalijevanje jednom tjedno je dovoljno, ali treba iscijediti višak vode koji ostane na dnu tegle.

Gnjezdasta paprat (Asplenium nidus)

Ova biljka prepoznatljiva je po naboranim rubovima na vrhu listova i dobro raste pri slabom svjetlu. Ipak, za razliku od drugih biljaka na ovim popisu, ova paprat treba malo više vode pa ju je potrebno zalijevati jednom do dva puta tjedno.

Sukulent Zamija - Zamioculcas zamiifolia

Savršena je za stanove sa slabim osvjetljenjem i ne zahtijeva previše vode što je dobro ako živiš užurbanim životom. Jedino, ova biljka nije dobra ako imaš psa ili mačku jer su njezini listovi toksični za njih, pa ju izbjegavaj ako imaš kućne ljubimce. Ako listovi poprime žutu boju, treba ih ukloniti i smanjiti zalijevanje jer znači da dobiva previše vode.