Zaviri u neobični dom kalifornijskog bračnog para

Skromne veličine i okružen prirodom, ovaj je dom prava intimna oaza za svakog ljubitelja prirode

Zaviri u neobični dom kalifornijskog bračnog para

"Raditi više s manje" bilo je jedno od glavnih načela arhitekta i izumitelja R. Buckminstera Fullera, koji se zalagao za geodetsku kupolu - i dizajnirao ih oko 3000 u svom životu. I doista, oblik je desetljećima postajao sve popularniji i, iako je Fuller preminuo 1983., njegove kupole i dalje žive.

Jedna takva kupola, izgrađena 1974. godine, nalazi se usidrena u kanjonu Topanga, daleko od gradske vreve Los Angelesa, a u njoj živi mladi bračni par, Colleen i Mathew Gerson.

"Kupole su jednostavne i elegantne strukture koje oponašaju sjaj prirode. One vas drže u prostoru i omogućuju vam da se istovremeno osjećate slobodno", kaže Colleen za portal Hunker


Sam prostor skromne je veličine, nešto više od 13,000 metara, ali ima sasvim dovoljno mjesta za sve što je jednom kućanstvu potrebno. Tri su kata, a kupaonica se nalazi na svakom od njih. Glavna spavaća soba nalazi se na prvom katu, soba za goste u prizemlju i potkrovlje na drugom katu.


Ispred se nalazi i jedinica za iznajmljivanje, kao i šupa s alatima s tajnim vratima koja vode do Colleeninog ureda, odakle vodi svoj wellness posao, Vessel & Soul. Sve se nalazi na trećini hektara tla prepunog drveća. 

"Zbog svog rada, kao i zbog zdravlja, oboje osjećamo potrebu živjeti okruženi prirodom", kaže Colleen, koja sa svojim suprugom od veljače živi u ovoj kući, koju su obnovili nakon vjenčanja.


Srušili su različite unutarnje zidove, uključujući i onaj između spavaće sobe i glavne kupaonice, kako bi stvorili veći prostor, ali i intimu, a svaka obnova otkrila je više o samoj građi ove jedinstvene kupole.

Potkrovlje je bilo prvo mjesto koje je dobilo pažnju Gersona. Umjesto zidova, napravili su prozirne police za knjige uzduž potkrovlja, kako bi propuštale svjetlost, a svrha prostora je, kako kažu, ne raditi ništa, poput slušanja glazbe, čitanja i gledanja filmova.Ogromna peć na drva dominira cijelim prostorom i poziva na okupljanje, a kuhinja i dnevni boravak spojeni su.
Colleen kuhinju naziva kuhinjom iz snova svake vještice jer je puna bilja i različitih kuharica. Osobito voli kuhinjski pult, koji je napravljen od ogromne drvene ploče, čiju priču još uvijek ne znaju, a voljeli bi saznati.Glavna spavaća soba, kao i glavna kupaonica, nalaze se na prvom katu. Srušili zid koji je razdvajao te dvije prostorije, što im je pomoglo da otvore prostor, ali i da prirodna svjetlost lakše uđe unutra.


U vrtu i oko kuće, Gersoni su se usredotočili na biljke i krajolik, posvećujući posebnu pažnju i brigu vrtovima i drveću, a dio su vrta popločili i dodali jacuzzi i infracrvenu saunu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.