Zaglavljena u karanteni svoj dom je pretvorila u umjetničko djelo

Francuska umjetnica pandemiju koronavirusa iskoristila je za kreativno uređenje doma, a rezultat je prava kućica iz bajke

Zaglavljena u karanteni svoj dom je pretvorila u umjetničko djelo
Play logo

Posljednjih mjeseci svi smo imali svoje načine na koje smo se nosili s pandemijom koronavirusa i prisiljenim ostankom kod kuće. 

Francuska umjetnica Nathalie Lété, na primjer, kroz teška vremena prolazi slikanjem. Ali ono što Nathaliein mehanizam suočavanja čini jedinstvenim je platno koje je odabrala, a to je ni manje ni više nego cijeli njezin dom. Vrata, zidovi, stubišta i namještaj - Nathalie sve pretvara u 'botaničku zemlju čudesa'.

Play logo
Image

Ana je u pandemiji otkrila svoju ljubav prema dekoriranju eksterijera i upravo je njezin balkon dobio najviše glasova


"Ovu kućicu kupila sam prije tri godine. Sat vremena je udaljena  od Pariza i nalazi se u malom selu pored rijeke Loing i šume Fontainebleau", rekla je Nathalie za portal Bored Panda. 


Njezina ideja za uređivanje kuće bila je obojiti je bijelom poput praznog platna, a tek potom je obložiti šarenim cvjetnim uzorcima. "Prve smo godine živjeli u potpuno bijeloj kući. Tada sam malo po malo počela slikati sve detalje kad god sam imala vremena. A sada, zbog karantene, dva sam mjeseca bila usredotočena samo na oslikavanje zidova."

Međutim, Nathalie nije stala samo na zidovima. "Nisam željela oslikati samo zidove, već i namještaj, lampe, pločice pa i materijale poput tepiha, jastuka i drugih tkanina. Željela sam stvoriti 'gnijezdo' koje je ispunjeno mojom umjetnošću", dodala je.

Play logo


Kad je u pitanju inspiracija, Nathalie je crpi iz narodne umjetnosti, posebno iz raskošnih kuća u Zalipieju u Poljskoj, kao i seoskih kuća u Velikoj Britaniji. "Također mi se sviđaju ulice u Tangieru u Maroku koje su oslikali mladi tinejdžeri samo da bi uljepšali to područje. Sviđa mi se ideja ukrašavanja vrlo jednostavnih mjesta i stvari, poput sobe ili namještaja, samo dodavanjem malo boje i motiva naive."

Svakako je zanimljivo da ova umjetnica nikada unaprijed ne odlučuje što će slikati već uživa u slobodi koja dolazi sa spontanošću. "Radim korak po korak, jedan za drugim, zid za zidom. Radeći to, imam vremena učiti se na svojim pogreškama i izbjegavati ih kasnije tijekom projekta", rekla je, pojasnivši da ovakav pristup povećava njezino povjerenje u cijeli proces. "Čak i ako sam učinila nešto što mi se više ne sviđa, ne planiram žuriti, nema stresa, sutradan to mogu pokriti jednostavnim potezom boje."

Play logo


"Samo pokušajte dopustiti da vas vaše unutarnje dijete vodi i zaboravite perfekcionizam", savjetovala je Nathalie svima koji razmišljaju o takvom pokušaju uređenja doma. "Oslikajte jednostavno cvijeće ako se ne smatrate vrlo talentiranim, najvažnije je dopustiti sebi da osjetite zadovoljstvo od toga."


"Nakon što sam oslikala stubište, shvatila sam koliko volim stalno ići gore i dolje po kući. Vidjeti cijeli dan šarene motive donosi mi puno sreće! Svaki korak pokazuje sanjivo cvijeće u boji bombona koje cvjeta na vratima, zidovima, stubištima i namještaju - baš kao da imam kućicu iz bajke."

Play logo


Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.