Vrtlarstvo za početnike: Voće, povrće i začini koji uspijevaju bez puno truda

Osim što je zabavno, praktično i zdravo, vrtlarstvo je oduvijek bilo poput meditacije, a uz par savjeta i sama možeš uploviti u vrtlarske vode (polako, ali sigurno)

Vrtlarstvo za početnike: Voće, povrće i začini koji uspijevaju bez puno truda

Kad ti ni kaktus ne uspijeva baš najbolje, pomisao na to da prvi put uzgajaš vlastitu hranu može se činiti prilično zastrašujućom. 

Image

Želiš li komadić prirode u svom domu, a da ga ne moraš zalijevati - napravi terarij


Ali ne brini - postoji širok spektar jednostavne hrane za uzgoj, čak i ako nikada prije nisi vrtlarila

Bez obzira živiš li u kući ili u stanu, pronašle smo voće, povrće i začinsko bilje koje će (uz samo malo truda i naših savjeta) od sjemena doći do priloga u tvom tanjuru.

Bosiljak

Bilo da imaš samo stan bez balkona, balkon ili kuću s dvorištem, bosiljak raste jednako dobro u velikom vrtu kao i u maloj teglici. Sadi ga na otvorenom nakon prolaska opasnosti od mraza ili u zatvorenom na prozorskoj dasci.

Savjeti za vrtlarenje:

 • Osiguraj puno izravne sunčeve svjetlosti i održavaj tlo ravnomjerno vlažnim. Nije potrebno gnojivo; zapravo, može čak promijeniti okus ako se koristi. Za berbu jednostavno reži listove počevši od vrha biljke i krećući se prema dolje.
 • Dodaj ga omiljenim jelima - tjesteninama, juhama, umacima, pizzama, salatama ili bruschettama.
Image


(Foto: Unsplash)

Bobičasto voće

Nekad je stvaranje prave pH vrijednosti borovnica za mnoge vrtlare bilo teško, dok su se maline i jagode brzo širile i postale glomazne. Međutim, nove sorte dizajnirane za uzgoj u teglama ublažile su ove bolne točke i olakšale uzgoj bobičastog voća.

Savjeti za vrtlarenje:

 • Jednostavno slijedi upute na biljnoj oznaci, stavi ih na puno sunca, održavaj tlo vlažnim i beri kad se bobice lako povuku s biljke.
 • Jedna će biljka proizvesti savršenu količinu za dodatak tvojoj zobenoj kaši, smoothiejima ili muffinima.
Image


(Foto: Unsplash)

Zelena salata

Uzgoj salate iz sjemena nudi jednu od najbržih nagrada u vrtlarskom svijetu: klice obično izlaze za manje od dva tjedna nakon sadnje.

Savjeti za vrtlarenje:

 • Zelena salata preferira hladnije temperature. Sadi je u fazama za kontinuiranu berbu od ranog proljeća do ranog ljeta, a zatim ponovno započni ciklus krajem ljeta do mraza.
 • Jednostavno smjesti sjeme prema uputama za pakiranje pod otprilike pola cm zemlje i dosljedno zalijevaj, ali nježno kako ne bi 'omela' tek jedva zakopano sjeme.
 • Za berbu ukloni cijelu biljku u podnožju. Ili odreži pojedinačne listove kuhinjskim škarama, izvana prema unutra, ostavljajući središte biljke netaknutim da nastavi rasti.
Image


(Foto: Unsplash)

Menta

Menta se brzo uvuče u druga područja vrta, čineći je biljkom koja gotovo ne može propasti - najteže je zapravo spriječiti njezino širenje, stoga je odličan izbor za teglicu.

Savjeti za vrtlarenje:

 • Sadi je u teglici kako ne bi došlo do prekomjernog širenja. Ili je drži u granicama čestim berbom, rezanjem lišća i cvijeća čim počne cvjetati.
 • Ako se ipak previše proširi, previše mente nije nužno loše - to uostalom znači više čaja ili finih koktela poput Mohita.
Image


(Foto: Unsplash)

Rajčice

Prilagodljive, pouzdane rajčice mogu uspijevati u većim teglama ili u zemlji.

Savjeti za vrtlarenje:

 • Rajčice preferiraju puno sunca i dobro drenirano tlo, a u prilog im ide 'kavez za rajčice' koji ih drži uspravno dok rastu. 
 • Sadi nakon prolaska prijetnje od mraza i povremeno im potakni kalcij kako bi smanjila rizik od truljenja na kraju cvjetanja (kad vrhovi pocrne), što je čest problem kod rajčica.
 • Rajčice su zrele kad potpuno dosegnu punu boju i lako se odmaknu od stabljike. Rajčice ubrane kada su još većinom zelene (kako bi ih se, na primjer, spasilo od neposrednog mraza), na kraju će sazrijeti, ali će im nedostajati onaj sočan okus koji imaju samo zrele domaće rajčice.
Image


(Foto: Unsplash)

Tikvice

Ako ti susjedi ili kolege poklanjaju domaće tikvice krajem ljeta, to je zato što je ovo povrće izuzetno plodno. A baš zbog toga jer je i toliko svestrano, i ti ih možeš imati u svom malom ili velikom vrtu.

Savjeti za vrtlarenje:

 • Vinova loza se brzo širi, stoga budi sigurni da si u skladu s tim planirala i druge biljke oko tikvica.
 • Zamijeni zemlju kompostom, a zatim posadi tikvice u gomile ili grozdove od otprilike šest sjemenki, međusobno udaljenih otprilike 60 cm.
 • Kad se pojave sadnice, smanji višak dok ne budeš imala samo tri biljke po grozdu i održavaj tlo vlažnim.
 • Tikvice se mogu brati bilo koje duljine, ali vrhunac okusa postižu kada su duge 8-10 cm.
Image


(Foto: Pexels)