Svježi začini su odlični iz više razloga. Kao prvo, oni jelima daju neodoljiv okus koji nikada nećeš postići dodavanjem kupljenih i sušenih začina. Uz njih možeš lakše zaboraviti na sve nezdrave dodatke jelima. Osim toga, začini su vrlo zdravi. Svaki od njih ima određenih zdravstvenih dobrobiti a mogu ti pomoći i u očuvanju zdravlja imuniteta.
Ovih 5 biljaka najbolje su za uzgajanje u domu jer najlakše uspijevaju, a ispunit će ti cijeli dom prekrasnim mirisom.
Bosiljak
Najbolje je kupiti sjeme i početi od ničega. Kupovni bosiljci rijetko uspijevaju, pa si ovako sigurnija da ćeš duže imati svoj grmić bosiljka. Sjeme posadi u zemlju za cvijeće, i obavezno koristi posudu za cvijeće koja ima rupice za protok vode. Posudu postavi na prozore koji gledaju prema jugu ili zapadu jer bosiljak zahtjeva mnogo sunca i topline.
Menta
Postoji mnogo različitih vrsta mente, i sve su odlične! Sve su prilično jednostavne za održavanje ako im osiguraš dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti i topline. Mentu ne moraš sijati iz sjemenki, možeš jednostavno kupiti sadnice na tržnici pošto ova biljka relativno lako uspijeva i iz kupljenih sadnica.
Origano
Origano dolazi iz porodice mente, a svježi je još bolji u jelima nego sušeni. Možeš ga staviti u gotovo sva jela, a grmić origana širit će po tvojoj kuhinji neodoljiv blagi miris. Sadi se vrlo slično kao i menta, te će također uspjeti ako kupljene sadnice staviš na dovoljno sunca.
Vlasac
Vlasac je jedan od najboljih začina za sirova jela. On će dati neodoljiv okus svim tvojim sirnim namazima i salatama, a mogućnosti s njim su zaista beskonačne. Vlasac zahtjeva mnogo sunca, ali i mnogo vlage pa ga trebaš češće zalijevati.
Korijander
Postoje neki ljudi koji jednostavno ne podnose miris i okus korijandera, no oni koji ga podnose, uglavnom ga obožavaju. Ako spadaš u ovu drugu skupinu, onda ovu biljku definitivno trebaš zasaditi kod kuće. Ovu je biljku, kao i bosiljak, lakše uzgojiti iz sjemena nego iz gotove sadnice. Ona zahtjeva malo izravnog sunca ujutro, a ostatak dana može provesti u djelomičnom hladu. Za najbolji okus, pusti ga da izraste na visinu od najmanje 10 centimetara.