Vrijeme je za začine! Evo najboljih za uzgoj kod kuće

Ove biljke ispunit će ti cijeli dom opojnim mirisima, a hrani daju nezaboravni okus

Vrijeme je za začine! Evo najboljih za uzgoj kod kuće

Svježi začini su odlični iz više razloga. Kao prvo, oni jelima daju neodoljiv okus koji nikada nećeš postići dodavanjem kupljenih i sušenih začina. Uz njih možeš lakše zaboraviti na sve nezdrave dodatke jelima. Osim toga, začini su vrlo zdravi. Svaki od njih ima određenih zdravstvenih dobrobiti a mogu ti pomoći i u očuvanju zdravlja imuniteta.

Ovih 5 biljaka najbolje su za uzgajanje u domu jer najlakše uspijevaju, a ispunit će ti cijeli dom prekrasnim mirisom.

Bosiljak

Najbolje je kupiti sjeme i početi od ničega. Kupovni bosiljci rijetko uspijevaju, pa si ovako sigurnija da ćeš duže imati svoj grmić bosiljka. Sjeme posadi u zemlju za cvijeće, i obavezno koristi posudu za cvijeće koja ima rupice za protok vode. Posudu postavi na prozore koji gledaju prema jugu ili zapadu jer bosiljak zahtjeva mnogo sunca i topline.

Image

Menta

Postoji mnogo različitih vrsta mente, i sve su odlične! Sve su prilično jednostavne za održavanje ako im osiguraš dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti i topline. Mentu ne moraš sijati iz sjemenki, možeš jednostavno kupiti sadnice na tržnici pošto ova biljka relativno lako uspijeva i iz kupljenih sadnica.

Image

Origano

Origano dolazi iz porodice mente, a svježi je još bolji u jelima nego sušeni. Možeš ga staviti u gotovo sva jela, a grmić origana širit će po tvojoj kuhinji neodoljiv blagi miris. Sadi se vrlo slično kao i menta, te će također uspjeti ako kupljene sadnice staviš na dovoljno sunca.

Image

Vlasac

Vlasac je jedan od najboljih začina za sirova jela. On će dati neodoljiv okus svim tvojim sirnim namazima i salatama, a mogućnosti s njim su zaista beskonačne. Vlasac zahtjeva mnogo sunca, ali i mnogo vlage pa ga trebaš češće zalijevati.

Image

Korijander

Postoje neki ljudi koji jednostavno ne podnose miris i okus korijandera, no oni koji ga podnose, uglavnom ga obožavaju. Ako spadaš u ovu drugu skupinu, onda ovu biljku definitivno trebaš zasaditi kod kuće. Ovu je biljku, kao i bosiljak, lakše uzgojiti iz sjemena nego iz gotove sadnice. Ona zahtjeva malo izravnog sunca ujutro, a ostatak dana može provesti u djelomičnom hladu. Za najbolji okus, pusti ga da izraste na visinu od najmanje 10 centimetara.

Image