Prijateljica kad ti je najpotrebnije

Verbena - lijepa i ljekovita biljka koja malo traži, a puno daje

Osim cvjetova prekrasnog mirisa koji cvatu do kasno u jesen, ova biljka prava je saveznica ženama. Pomaže kod menstrualnih tegoba, dojenja, migrene...

lantana-camara-53777_1920.jpg
Foto: Pexels

Želiš li da ti vrt izgleda kao "milijun dolara" ili da tvoj balkon privlači poglede, toplo ti preporučujemo verbenu, odnosno sporiš, biljku kojoj je prirodno stanište Južna Amerika. No odavna se udomaćila i u našim krajevima.

Image
Čuvarica opojnog mirisa

Kadifice - cvijeće koje toliko malo traži, a tako puno daje

Ova ukrasna, ali i ljekovita jednogodišnja biljka ima jako lijepo mirisno cvijeće koje dolazi u različitim bojama - od ružičaste i crvene, preko plave i ljubičaste, žute pa sve do bijele. Ima ih čak i šarenih.


Odlično je kod verbene to što ne traži puno njege i vrlo je laka za uzgoj pa je samim time odlična biljka za vrtlare početnike ili one malo nemarnije među nama.

Verbena voli sunce pa za nju izaberi zapad ili jug svog vrta. Dobro uspijeva i u sjenovitim predjelima. Ova biljka traži redovito zalijevanje, otprilike jednom tjedno. Zemlju održavaj lagano vlažnom, no nikako ne pretjeruj s vodom jer će joj korijen početi trunuti.

Kako bi tvoja verbena obilato cvjetala, redovito uklanjaj ocvale cvjetiće i orezuj je. Na taj način osvježit ćeš biljku, oblikovati je i potaknuti cvatnju koja traje od svibnja pa do listopada.

Verbena se sije u veljači u tegle, a u svibnju se mladice presađuju u vrt. Treba voditi računa da se između svake biljke ostavi 20-ak centimetara prostora kako bi mogle rasti. Sadi je u rahlu zemlju.

Razlikujemo dvije vrste verbene, grmoliku i puzavicu. Puzavica je savršena za balkone i terase , dok je grmolika verbena odličan izbor za vrtove.

Ljekovitost verbene

Osim što je lijepa, verbena je i vrlo ljekovita biljka. Od nje se rade čajevi, kreme, oblozi pa i vino, a koristi se za jačanje imuniteta, oslobađanje od stresa i opuštanje. Čaj od verbene donijet će ti san na oči.

Dojilje je koriste za poticanje laktacije, a pomaže i u ublažavanju simptoma PMS-a, regulacije menstruacije te kod migrena. Verbena je prava prijateljica žena.

Osim toga, verbena blagotvorno djeluje na probavu i kod zatvora. Ima antivirusno, antibakterijsko i antiupalno djelovanje. Pomaže kod ublažavanja mučnina.

U stara vremena verbena je smatrana svetom biljkom te korištena u obrednim ritualima. Osobito su je štovali Grci, Egipćani i Rimljani, a postoji i legenda da su najbliži Isusovi učenici upravo verbenom njegovali njegove rane.