Veliki povratak sirotinjskih jela: Ove jednostavne recepte pripremali su naši stari, a sada ponovno postaju hit

Nekoć su ova tri recepta bila u svakodnevnoj upotrebi, no s vremenom su odbačena, jer su smatrana jeftinima i sirotinjskima. Ipak, zbog malo namirnica koje zahtijevaju i jednostavne pripreme vraćaju se u modu

Veliki povratak sirotinjskih jela: Ove jednostavne recepte pripremali su naši stari, a sada ponovno postaju hit

Jabuke u šlafroku

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuke u šlafroku starinski su desert koji vole sve generacije. Slatke, mirisne i tople, ove jabuke u tijestu posipane šećerom prava su definicija comfort fooda. Uz dodatak vanilije ili ruma, ovo jednostavno tradicionalno jelo sa stolova naših baka podignut ćeš na posve novu razinu i zasigurno oduševiti sve svoje ukućane.

Jabuke u šlafroku ili pravilnije rečeno ogrtaču, karakteristično su jelo sjeverne Hrvatske, zbog čega i nose germanizirani naziv. Da je nastalo danas, vrlo vjerojatno bismo ovo jelo nazivali jabuke u tijestu, ali s obzirom da je na ovim prostorima prisutno već generacijama, zadržao se ovaj starinski, germanizirani naziv koji odiše posebnim šarmom.

Osim što su idealna slatka grickalica, jabuke u šlafroku vrlo je i lako i pripremiti. Uz samo nekoliko sastojaka i malo vremena zamirisat ćete kuću i na stol staviti odličan, a jednostavan desert.

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • Za tijesti izmiksati cijela jaja sa šećerom i soli, dodati na kraju i vanilin šećer. Postepeno dodavati mlijeko i brašno. Treba bi dobiti tijesto malo gušće nego za palačinke. Ostavi ga po strani dok ne očistš jabuke.
  •  Jabuke oguli i izdubi  im sredinu. Nareži jabuke na ploške kakvog god oblika, bitno je samo da nisu predebele.
  •  Zagrij u tavi veću količinu ulja. U vruće ulje spuštaj jabuke umočene u tijesto i  potom ih pržite s obje strane po par minuta. Gotove su kad dobiju lijepu zlaćanu boju. Zatim ih ocijedi u papirnatom ubrusu od viška ulja i obilno posipaj šećerom u prahu i cimetom.
4/4