Jabuke u šlafroku
Priprema:
Jabuke u šlafroku starinski su desert koji vole sve generacije. Slatke, mirisne i tople, ove jabuke u tijestu posipane šećerom prava su definicija comfort fooda. Uz dodatak vanilije ili ruma, ovo jednostavno tradicionalno jelo sa stolova naših baka podignut ćeš na posve novu razinu i zasigurno oduševiti sve svoje ukućane.
Jabuke u šlafroku ili pravilnije rečeno ogrtaču, karakteristično su jelo sjeverne Hrvatske, zbog čega i nose germanizirani naziv. Da je nastalo danas, vrlo vjerojatno bismo ovo jelo nazivali jabuke u tijestu, ali s obzirom da je na ovim prostorima prisutno već generacijama, zadržao se ovaj starinski, germanizirani naziv koji odiše posebnim šarmom.
Osim što su idealna slatka grickalica, jabuke u šlafroku vrlo je i lako i pripremiti. Uz samo nekoliko sastojaka i malo vremena zamirisat ćete kuću i na stol staviti odličan, a jednostavan desert.
Sastojci:
- 4 jabuke
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- Za tijesti izmiksati cijela jaja sa šećerom i soli, dodati na kraju i vanilin šećer. Postepeno dodavati mlijeko i brašno. Treba bi dobiti tijesto malo gušće nego za palačinke. Ostavi ga po strani dok ne očistš jabuke.
- Jabuke oguli i izdubi im sredinu. Nareži jabuke na ploške kakvog god oblika, bitno je samo da nisu predebele.
- Zagrij u tavi veću količinu ulja. U vruće ulje spuštaj jabuke umočene u tijesto i potom ih pržite s obje strane po par minuta. Gotove su kad dobiju lijepu zlaćanu boju. Zatim ih ocijedi u papirnatom ubrusu od viška ulja i obilno posipaj šećerom u prahu i cimetom.