Veličanstvene bobice

Saznajte prave vrijednosti brusnice, acai bobica, goji bobica, borovnica...

Veličanstvene bobice

Razne vrste bobica, u različitim oblicima, sve češće nalazimo u ponudi trgovina zdravom hranom. Razlog je visok udio polifenola u njihovom sastavu. Znanstveno je dokazano da su polifenoli odgovorni za niz zdravstvenih dobrobiti; od zaštite tkiva od sunčevog zračenja do zdravlja krvožilnog sustava i prevencije dijabetesa. Neke vrste polifenola se smatraju najsnažnijim poznatim antioksidansima, a ujedno bobicama daju tamnu boju.  

Brusnice

Brusnice sadrže prirodan antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Zahvaljujući bioflavonoidima, mogu spriječiti pojavu infekcija urinarnog trakta. Sadrže proantocijanidin zaslužan za sprječavanje prijanjanja bakterije E. coli na stjenke mjehura i njezinog daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.
Tvari brusnice djeluju i na bakteriju Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu. Brusnica pomaže pri obnovi vida te smanjuje razinu šećera u krvi. Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, a prevencija su za bolesti srca i krvnih žila.

Acai bobice

Acai bobice su već odavno dio prehrane naseljenika Amazone. Izgledaju poput ljubičastog grožđa i imaju okus tropskih bobica.
Bogate su kalijem, bakrom, magnezijem, vitaminima B-skupine, vitaminima C, A, D i E, vlaknima, zdravim nezasićenim masnim kiselinama, omega-3 masnim kiselinama, fitosterolima. Idealna količina ugljikohidrata koju sadrže donosi čisti oblik energije, dok vlakna poboljšavaju probavu.

Acai podiže razinu energije, poboljšava probavu, jača imunološki sustav, čisti krvne žile, štiti od kardiovaskularne bolesti, raka i osteoporoze, čisti organizam, održava normalan krvni tlak, pomaže kod mršavljenja, doprinosi zdravlju kose, očiju i kože te poboljšava san.

Aronija

Aronija je voće koje upija radijaciju, štiti jetru i jača imunitet, nalik je ribizu, a okus joj je kiselo – trpak. Otporna je na zimu i mraz pa tako preživljava na temperaturama i do -47 °C, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica. Zbog visokog udjela antioksidansa te vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom.
Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok krvni tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola.

Goji bobice

Goji bobice su visokoenergetska superhrana s Himalaja. Nazivaju ih također „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“. Danas su najpoznatija superhrana u svijetu. Prema ljestvici ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane, goji ima visoku vrijednost od 3.280. Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva poput izuzetno visoke razine vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata.

Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza je 10-30 g dnevno.

Borovnica

Jedan od najboljih lijekova protiv dijabetesa je obična borovnica (Vaccinium myrtillus). Pokazalo se da lišće ove biljke smanjuje razinu šećera u krvi. Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnica daje energiju i pospješuje kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa.
Sok od borovnica ima nevjerojatnu moć pročišćavanja urinarnog trakta. Također može ukloniti bakteriju Escherichiu coli. Zaštitit će stanice urinarnog trakta i pojačat će njihovu otpornost na infekcije.

Image


Peruanska jagoda

Jedan od najboljih prirodnih izvora antioksidansa. Sadrži visoku količinu vitamina C, vitamina E i vitamina A. Ovi snažni prirodni antioksidansi neophodni su za održavanje dobrog zdravlja. Peruanska jagoda također sadrži bioflavonoide i vitamine B kompleksa, te kalcij, željezo, kalij i fosfor, kao i magnezij i silicij u tragovima. Sadrži i 16% proteina što je vrlo visok postotak za voće.

Crni ribiz

Crni ribiz uz flavonoide sadrži i terpene, tanine i vitamin C. Uz ljekovita svojstva ploda, koriste se i ljekovita svojstva listova (čaj). Najčešće se upotrebljava kod probavnih tegoba (proljev, opstipacije) te Chronove bolesti. Sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadrže gama-linolensku kiselinu koja povoljno djeluje na psorijazu te menstrualne tegobe.

Lingonberry brusnica

Lingoberry brusnice rastu u drevnim šumama Skandinavije i sjeveroistočne Europe. Izgledom i okusom podsjećaju na brusnice. Poput ostalih bobica, imaju niz blagotvornih djelovanja na naše zdravlje. Vrlo su bogate antioksidansima te se stoga povezuju s prevencijom preuranjenog starenja kože pa čak i prevencijom nastanka karcinoma i dijabetesa. U tradiciji su se koristile zbog svojih protuupalnih i protuvirusnih djelovanja te poticanja proizvodnje crvenih krvnih stanica.


Voelkel sok od lingonberry brusnice - od netom ubranih bobica

Odnedavno se u bio&bio trgovinama može pronaći sok spravljen od svježe ubranih lingonberry brusnica, vrlo bogatih antioksidansima, zbog čega se nerijetko  povezuju s prevencijom preuranjenog starenja kože. Tradicionalno su se koristile zbog svojih protuupalnog i protuvirusnog djelovanja te poticanja proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Baš kao i brusnice, zbog svoje ljekovitosti i djelovanja pomažu pri liječenju upala mokraćnog sustava. Novija istraživanja potvrđuju njihovo blagotvorno djelovanje na očuvanje zdravlja krvnih žila i snižavanje visokog krvnog tlaka. Lingonberry brusnice odličan su izvor vitamina A, C i B skupine te kalcija i magnezija. Bogate su antioksidansima te imaju izrazito veliku Orac vrijednost, čak 20.300. Cijena: 34,90 kn.


Royal Green šećer od kokosovog cvijeta

Prirodni je zaslađivač ugodnog slatkastog okusa koji podsjeća na karamele. Budući da ima nizak glikemijski indeks često se preporučuje  dijabetičarima i osobama na redukcijskim  dijetama. Šećer kokosovog cvijeta također sadrži vrijednu kombinaciju  minerala poput  kalija, magnezija, cinka i željeza. Posebno je cijenjen jer sadrži čak četiri puta više magnezija i deset puta više cinka od nerafiniranog smeđeg šećera od šećerne trske. Osim bogatog mineralnog sastava, vrijedan je izvor vitamina, posebice vitamina B1, B2, B3 i B6.  Šećer kokosove palme koristi se kao zdravija alternativa konvencionalnom šećeru, za zaslađivanje raznih napitaka kao i za pripremu slastica ili kao dodatak kašama ili voćnim salatama. Cijena: 49,00 kn.

Image


Photo: www.photoxpress.com