Uređenje malog stana: Pronašle smo genijalna rješenja kako izvući najviše od skromne kvadrature

Uz par dobrih trikova dodaj nekoliko kvadrata i učini svoj mali stan najljepšim mjestom na svijetu

Uređenje malog stana: Pronašle smo genijalna rješenja kako izvući najviše od skromne kvadrature

O koliko god malo kvadrata govorili, oni su nemjerljivo bogatstvo i sloboda kada glase na tvoje ime. Najčešće su ustvari bankini, ali nećemo kvariti čaroliju već pronaći najbolje rješenje kako bi stvorila pravo malo carstvo unutar četiri zida.

Image

5 načina da svoju kupaonicu pretvoriš u vlastitu 'spa zonu'


Odabirom boja i namještaja te sitnim trikovima i genijalnim rješenjima s Instagrama učinit ćeš svoj dom vizualno većim za pokoji kvadrat. Prednost malih stanova je ta što ih u tren očistiš i središ (ako si šlampava to možda smatraš manom jer stalno moraš spremati za sobom, no ipak znaš da nije), a veliki plus su i jeftinije režije.


U svom malom stanu uloži u određene komade namještaja poput kreveta ili kutne garniture. Neka budu iznimno udobni i praktični. 

Krevet

Kreveti koji se ujutro spremaju zajedno s posteljinom, zidni kreveti, najbolje su rješenje za male stanove. Donja stranica kreveta po danu dobiva drugu funkciju - može biti platno za gledanje filmova ili utakmica. 

Police

Za knjige većeg formata ili slikovnice, malo drugačije zidne police. Za odlaganje knjiga također možeš iskoristiti gornje kuhinjske ormariće.

Kutna garnitura

Vodiš li se logikom, u mali stan stavit ćeš mali kauč i učiniti - pogrešno. Stvorit ćeš dojam da u njemu žive patuljci i uvijek ćeš se osjećati kao da je premali za tebe. Na kauču primjerice nećeš moći ispružiti noge koliko želiš, a ako ti je i ostali namještaj manjih dimenzija, gdje god da se okreneš, osim što neće biti prostora, neće biti ni komoditeta. Stoga, kupi kauč normalnih dimenzija ili čak malo veći. Izbjegavaj oštre kuteve i tvrde materijale poput drveta ili metala na kutnoj garnituri, odnosno kauču. Ovaj na slici savršen je izbor. Mekan, od više komada koji se mogu organizirati po želji.  

Prostor za odlaganje

Kada govorimo o prostoru za odlaganje, upregni sive stanice i iskoristi svaki kutak prostora. Ladice pod krevetom, ladice u stepenicama, u podu ili u kutovima kuhinjskih ormarića do kojih je teško doći pa su savršeni za stvari koje ne koristiš često. 

Tamne boje

Umjesto svijetlih boja, jedan od zidova u prostoriji oboji u tamnoplavu ili tamnozelenu. Tako dobit ćeš dubinu u prostoru, ali i eleganciju. Naravno, to čini ako u stanu imaš dovoljno prirodnog svjetla, u suprotnom bi ti tamni zidovi mogli dodatno zagušiti prostor. 

Galerije

Ukoliko ti je stan visok, obvezno napravi galeriju. Na nju možeš smjestiti krevet ili radni prostor, a stepenice kojam se na galeriju penješ iskoristi za prostor za odlaganje. 
Detalji

Vješalica za odjeću od grane - efektna, nenametljiva u prostoru i praktična. 

Ogledala će vizualno povećati prostor.