Čišćenje doma

Ove stvari makni iz doma kako bi se riješila loše energije

S vremena na vrijeme dobro je pogledati što nas sve okružuje u domu i stvara nelagodu

roberto-nickson-q9nZUFC1nTw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Bez obzira koliko pazimo da ne skupljamo gomile stvari i da nam dom bude ugodno mjesto, na kraju uvijek shvatimo da smo okruženi s puno (previše) stvari. No, trebamo li toliko uspomena, stvari koji nikada ne koristimo ili koje ćemo jednom možda trebati? Dom bi trebao biti najugodnije mjesto u našim životima, prostor u kojem možemo slobodno disati i u kojem će nas okruživati stvari koje stvaraju pozitivne emocije.

Image
Savjeti za uređenje doma

Savjeti dizajnerice interijere kako dom pretvoriti u oazu mira

Stoga, kada uđeš u svoj životni prostor obrati pažnju na to kako se osjećaš. Nadahnjuje li te tvoje okruženje? Ili misliš da te stvari "guše"? Ako je ovo posljednje istinito, možda bi trebala pogledati sve stvari oko sebe i nered u prostoru. Iznenađujuće je koliko one mogu utjecati na svakodnevne emocije. Stručnjaci kažu da bismo trebali obratiti pažnju na sljedeće stvari:

Obiteljske stvari i pokloni

Možda je tvoja teta imala najbolju namjeru kada ti je ostavila svoju zbirku figurica, ali to ne znači da je trebaš zadržati. "Mi držimo do nasljeđa ili poklona iako nam se ne sviđaju ili ne uživamo u njima jer znamo da ćemo osjećati krivnju ako ih damo nekome drugome", kaže psihologinja i autorica, dr. Susan Bartell. "Emocionalno nas opterećuju i uzrokuju fizički nered. Čuvamo stvari koje ne odgovaraju našem stilu, a onda nemamo prostor za predmete koji bi nam doista donijeli radost", dodaje dalje za House Beautiful.

Dječje stvari

Ne radi se samo o nekoliko igračaka na podu, to je svakodnevna ogromna nakupina igračaka, odjeće, pribora, crteža. "Zbog nereda među dječjim stvarima roditelji su zabrinuti. Teško ih je pospremiti i zadržati u određenom prostoru, pa se stvara osjećaj da nema kontrole", kaže dr. Bartell. Savjet je da ih raščistiš i ako ih djeca nisu dugo koristila, pokloni ih dalje.

Image
Foto: Unsplash

Knjige koje više nisu važne

"Knjige stvaraju snažne emocije jer su putovanja u druge svjetove i potiču na maštanje", kaže dr. Christina Waters, autorica knjige Inside the Flame: The Joy of Treasuring what You Have. "Skloni smo zadržati one koje su bili uz nas tijekom važnih trenutaka u našim životima. Kao da se odričemo dijela svog života kada otpustimo voljenu knjigu", dodaje dalje. No, kada knjiga ima suprotan učinak, važno ju je maknuti iz svog doma, jer stvara negativne emocije.

Image
Foto: Unsplash

Uspomene iz djetinjstva

Naravno da se nećeš odreći svoje omiljene lutke ili medvjedića, a i od manje važnih uspomenama iz djetinjstva može se biti teško odvojiti. "Suočiti se s činjenicom da nekadašnje blago više nema svoju staru čaroliju znači priznati samom sebi da smo se promijenili. I često nas ta spoznaja prisili da se zapitamo, u redu, što bi sada bio izvor sreće? Promjena uvijek postavlja pitanja o tome tko smo i što želimo od svog života. Kada shvatimo da zbirka lutaka koju imamo od djetinjstva više nije čarobna, morat ćemo biti prisiljeni odrasti. Uvijek škakljiva tema", kaže Waters.

Image
Foto: Unsplash

Neuredan krevet

Preskakanje pospremanja kreveta kada se ujutro probudimo ima iznenađujuće negativan utjecaj na život. Organizacija je ključna za dobro rješavanje svakodnevnih životnih problema i stresa, pa je ključno započeti dan s namještanjem kreveta. Čak može pomoći da navečer bolje zaspimo jer ćemo moći leći bez stresa oko nepospremljenih stvari.

Image
Foto: Unsplash

Pogrešna boja u prostoru

"Dokazano je da boja ima utjecaj na naše raspoloženje. Znamo da su crveni, narančasti i vatreni tonovi aktivne i stimulirajuće boje; plava i zelena opuštajuća, a siva i bež neutralne", kaže Benko. No, ona također naglašava važnost odabira boje koje volimo, a ne one koja je u trendu. "Recimo da imaš određenu povezanost s crvenom bojom i nikako ti ne odgovara. Tada nije važno je li to trenutno popularna boju s kojom ćeš obojati svoj dom", kaže dalje.

Image
Foto: Unsplash

Slomljeni predmeti

Svaki put kad otvoriš kuhinjski ormari vidiš napuknutu šalicu za čaj. Možda si je već popravljala, ali još uvijek nisi sigurna trebaš li ju baciti. "Moja teorija je da je to strah od nedostatka. Bojimo se da nećemo imati dovoljno, a to je mentalitet siromaštva. Što se zapravo odnosi na to da se ne osjećamo da smo dovoljno vrijedni. No njegovanje mentaliteta siromaštva samo ga održava i slomljeni predmeti stvaraju sličnu slomljenu energiju u našem unutarnjem i vanjskom životu", objašnjava Anjie Cho, arhitektica, konzultantica za feng shui.

Image
Foto: Unsplash

Gomile starih papira

"Papirologija je dosadna. Stare čestitke i razglednice često su poput slomljenih predmeta, predstavljaju stare uspomene koje se ljudi boje otpustiti", kaže Collette Shine. "Veliki nered među papirima može izazvati tjeskobu, osjećaj preopterećenosti, sram i definitivno stres", dodaje dalje. Sređivanje papira može pomoći da se osjećamo bolje i poletnije.

Image
Foto: Unsplash

Zatrpani stolovi

Ovi komadi namještaja služe za odlaganje, ali samo ako se pravilno koriste. No, često su zatrpani slučajnim stvarima koje odlažemo na njih. I tada mogu biti žarište nereda u prostoru, izazivajući stres u prostoriji u kojoj se trebamo opuštati.

Image
Foto: Unsplash

Poštovanje prostora

Iako je shvaćanje koje stvari u našem životu izazivaju negativne emocije pola uspjeha, otpuštanje ovih stvari može biti iznenađujuće teško. Vrlo je važno shvatiti koliko nam je važan naš životni prostor. "Trebamo poštovati svoj prostor jednako kao i svoje stvari. Potreban nam je prostor za bavljenje aktivnostima koje volimo - bilo da se igramo s djecom, bavimo jogom u spavaćoj sobi ili plešemo tango u dnevnoj sobi. Ono što radimo, a ne ono što posjedujemo, čini život nezaboravnim i smislenim", kaže Francine Jay.

Image
Foto: Unsplash