Nije tako komplicirano

Uz ove savjete, tvoja će božićna zvijezda potrajati do druge godine

Jesi li i ti među onima koji svake godine pred blagdane u trgovini kupe minimalno jednu božićnu zvijezdu, omiljenu zimsku biljku koja uvijek nekako uvene nakon par tjedana? Ako jesi, trebat će ti ovi savjeti da je održiš na životu

BeFunky-collage.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Svake zime, pred kraj studenog i početak prosinca, u trgovinama diljem zemlje pojave se teglice biljke s vatreno crvenim, zvjezdastim listovima koja nas automatski asocira na božićna slavlja. Naravno, radi se o popularnoj božićnoj zvijezdi, Euphorbii pulcherrimi. Ovaj listopadni mali grm dolazi iz porodice mlječika i prirodno može narasti do pet metara, no u našim domovima nerijetko uvene nakon par tjedana ma što god mi radili. Zašto je tomu tako?

Naime, iako na prvu djeluje otporno, božićna zvijezda je ćudljiva biljka koju je potrebno pravilno njegovati ako želiš da doživi nekoliko sezona, a ne da je svake godine bacaš u smeće nakon Nove godine.

U nastavku pronađi tri ključna vrtlarska savjeta o tome kako da ovu crvenkastu ljepoticu održiš na životu mnogo duže od trajanja božićnih blagdana.

Toplina i svjetlost trebaju biti umjereni

Božićna zvijezda voli toplinu i svjetlost, ali ne i previše direktne svjetlosti. Držanje ovog blagdanskog bilja uz radijator ili neki drugi izvor toplog zraka jednako je štetno za vijek trajanja božićne zvijezde kao da je staviš na balkon. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 stupnjeva, pa svakako pripazi gdje ćeš ju pozicionirati u svom stanu.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Zalijevanje odozdo

Voda je nužna svim živim bićima, ali svejedno nemoj pretjerivati sa zalijevanjem. Božićnu zvijezdu potrebno je zalijevati odozdo preko podloška. Naime, uobičajeno zalijevanje odozgo uzrokuje taloženje hranjivih tvari na korijen, što dovodi do truljenja biljke. Preporučuje se svaka tri dana podložak napuniti vodom te nakon pola sata izliti višak koji zvijezda nije upila.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Presađivanje i skraćivanje izdanaka

Kako bi božićna zvijezda ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu listovi, a stabljike se posuše, nove izdanke treba prikratiti na 10 cm visine. Potom ju je potrebno premjestiti na hladnije mjesto gdje temperatura ne smije prelaziti 15 stupnjeva, a u takvim uvjetima trebala bi ostati punih osam tjedana. Nakon tog perioda slijedi presađivanje u veću posudu iz koje će ponovno započeti rasti. Raste li pak prebrzo, izdanke je potrebno skraćivati sve do kraja kolovoza.

Image
Foto: www.profimedia.hr