Sačuvaj živce zatvorena u četiri zida: Kuhanje i kućanski poslovi su novi wellness

Sada ti nisu 'najbolji prijatelji' wellness centri i sprave u teretani, nego metla, krpa i spužvica za suđe

Sačuvaj živce zatvorena u četiri zida: Kuhanje i kućanski poslovi su novi wellness


Kućanski poslovi koje nastojiš što bezbolnije odraditi i svesti na minimum, ustvari su odmor za mozak i dušu. Novi welness. Ako promijeniš stav prema njima, brišući pod ili prašinu, ubit ćeš dvije muhe odjednom. Ovo je samo slikovit način koji govori da jednom radnjom obavljaš dvije stvari. Muhi neće otpasti ni krilo, a ti ćeš svoja krila dobiti unutar četiri zida, kad već ne smiješ van. 

Image

7 malih trikova kojima ćeš 'natjerati' ostale ukućane da rade kućanske poslove


U čemu je tajna?

Ako, primjerice, kuhaš neko novo jelo ili pečeš kolač, moraš se usredotočiti na recept, a to znači usredotočiti se na sadašnjost - biti u trenutku. Poznato? Ovo je najvažnija stavka mindfulnessa - biti u sadašnjem trenutku. E pa baš se to događa kad si koncentrirana na neku radnju. Praćenjem uputa o tome koliko jaja, šećera i brašna staviti, činiš upravo to.

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay) 

Druga bitna stvar je rad rukama - sjeckanje, guljenje, miješanje i ono najbolje - prsti i dlanovi uprljani brašnom i tijestom, upošljavaju mozak na najbolji mogući način i bude u tebi dijete -  tada si imala umrljane ruke - svoje prve kolačiće umijesila si od blata. Povezivanje s malom ti važno je za jaku psihu i pozitivan duh.

Treće, a nikako manje bitno, kada govorimo o kuhanju je proces, stvaranje nečeg novog i zadovoljstvo kada jelo ispadne dobro. 

Ako pak radiš nešto po već tko zna koji put i napamet znaš recept, odmor za mozak bit će baš ta automatika kojom spravljaš jelo. Ponavljanje radnji opušta psihu. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Tel Aviv pokazalo je da ponavljanje određene radnje pomaže osobi da se uvjeri kako situacija, koja bi je inače prestrašila i obeshrabrila, drži pod kontrolom.

Posebice u ovoj situaciji, ali i inače, na pripremanje hrane treba gledati kao na još jedan način da činiš nešto dobro za sebe i svoj obitelj, brineš o njihovu zdravlju kroz  prehranu i držiš vas na okupu.

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay)

Brisanje prašine, poda, pranje suđa, peglanje i slaganje rublja - svi ti kućanski poslovi imaju brojne benefite za tvoje fizičko i psihičko zdravlje. Osim što će ti osigurati prijeko potrebnu rekreaciju i znojenje koje tijelo treba, učinit će te prisutnom u trenutku, a rezultat - čist stan - poboljšati raspoloženje i smiriti um. Imat ćeš osjećaj da vladaš situacijom, što je u ovom trenutku (kada se nosimo s mnogo nepoznanica), izuzetno bitno. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.