Spas iz prirode

Nijedna biljka ti 'ne preživi'? S ovim jednostavnim trikom više ti nijedna biljka neće uvenuti

Spasi svoje ukrasne biljke uz pomoć jednostavnog trika iz dalekog Japana, sve što ti treba je nešto što možeš pronaći gotovo svugdje – običan češer

pexels-karolina-grabowska-6640438.jpg
Foto: Pexels

Jesi li jedna od onih kojima lončarice uvenu već unutar nekoliko tjedana od kad stignu u tvoj dom? To je svakako velika šteta, jer sobne su biljke impresivni ukras svake kuće. Osim toga, uvenule biljke doista su tužan prizor: suha zemlja, smeđe lišće i slomljene stabljike definitivno ne služe kao ukras interijera, a osim toga govore sve o tvojim 'vještinama' njegovanja biljka.

Image
Zelenilo u domu

Sobne biljke koje donose sreću. Imaš li ih već kod kuće?

Naime, čak i super izdržljivi kaktus zahtjeva određenu količinu njege i ako ne znaš pravilno brinuti o biljci, ona jednostavno neće dugo poživjeti. Kako bi tvoje zelene mezimice filtrirale zagađivače iz zraka u tvom domu, moraš ih zalijevati, po potrebi presađivati i naravno, pružiti im puno ljubavi.

Image
Foto: Pexels

Ako je itko poznat po svojim zadivljujućim botaničkim vještinama onda su to definitivno Japanci koji su od uzgajanje ukrasnog bilja napravili pravu umjetnost. Najnoviji trik za spas tvojih lončarica stiže upravo iz Zemlje izlazećeg sunca. Naime, jedna od čestih fatalnih grešaka za koje smo više-manje krivi svi jest pretjerano zalijevanje biljaka – u strahu da naše mezimice ne budu žedne, nismo sigurne koliku često im trebamo dati vodu, pa nerijetko pretjeramo. Ovo rezultira truljenjem korijena biljke, a može uzrokovati i razne bolesti.

Image

Srećom, ljubitelji biljaka diljem svijeta otkrili su prirodni trik koji se brzinom munje proširio društvenim mrežama, a sve dosad je navodno bio dobro čuvana tajna najuspješnijih japanskih vrtlara. Što je najbolje, za ovaj genijalni trik ne moraš potrošiti ni jedan jedini cent – dovoljno je da prošećeš do obližnjeg šumaraka i skupiš nekoliko češera smreke ili bora - ovisno koliko biljaka imaš kod kuće. Slijedi ove korake i tvojim će biljkama biti garantiran dug i sretan život:

Image
Foto: Pexels
  • Uzmi češer (poslužit će i onaj od prošlogodišnjih božićnih ukrasa) i zabodi ga otprilike dva centimetra duboko u zemlju tegle tvoje sobne biljke.
  • Ako je tlo vlažno, ljuske češera se zatvaraju.
  • Ako je tlo presuho, češer će se otvoriti pa ćeš po tome znati da biljku treba zaliti.

Naime, češeri funkcioniraju upravo na taj način: za kišnog i vlažnog vremena, zatvaraju se kako bi zaštitili svoje sjeme. Stoga su upravo češeri tvoji novi idealni pomagači uz kojih ćeš uvijek točno znati trebaš li zaliti svoju sobnu biljku.

POGLEDAJ VIDEO: Kako nam priroda može pomoći da poboljšamo psihofizičko zdravlje?