Dubrovački koralj

Cvjetići toliko sitni da ih jedva vidiš, a toliko efektni da privlače poglede

Russelia ili dubrovački koralj osim što je iznimno lijepa biljka, uči nas i lekciju o zajedništvu. Njezinih bezbroj sitnih cvjetića zajedno izgledaju moćno, dok su sami za sebe jedva vidljivi

profimedia-0145611231.jpg
Foto: Profimedia.hr

Russelia ili dubrovački koralj prekrasna je zimzelena trajnica koju iznimnom čine crveni, žuti ili bijeli sitni trubasti cvjetovi nalik na koralje po čemu je ova biljka i dobila ime. Listova gotovo pa i nema, već samo tanke, mesnate zelene grančice. Može narasti do 150 centimetara u visinu. Latinski naziv ima zahvaliti škotskom prirodoslovcu Alexanderu Russellu.

Image
UNIKATNA I PREKRASNA

Kala je nježna i elegantna kraljica među cvijećem

Porijeklom je iz Meksika i Gvatemale, a kod nas se udomaćila na samom jugu Hrvatske, no to ne znači da ne uspjeva i sjevernije i da je ne možeš uzgojiti u svome vrtu.

Image
Foto: Pexels

Dubrovački koralj cvjeta brojnim sitnim cvjetićima od ranog proljeća do kasne jeseni, odnosno dokle god ima sunca. S hladnijim danima, prelazi u fazu mirovanja, što znači da ćeš je u tom periodu manje zalijevati.

U vrijeme cvatnje, traži puno sunca i vode, no bitno je da je posađena u dobro dreniranu zemlju kako bi voda otjecala. U suprotnom riskiraš truljenje biljke. Također, kad je zalijevaš, zalijevaj je samo uz korijen, a ne po cvjetovima. Prije idućeg zalijevanja, savjetuje se pričekati da se zemlja skroz osuši. Tijekom cvatnje, ruseliju treba i prihranjivati jednom tjedno te orezivati, uklanjajući ocvale grančice. Uzvratit će ti brojnim cvjetovima i dugom cvatnjom.

Želiš li da ova ljepotica krasi i tvoj vrt ili balkon uzgoji je iz reznica ili kupi već spremnu za sadnju u rasadniku. U vrt je sadi u rano proljeće. Russelia je idealna i za viseće vaze i balkone jer ima padajuće grančice i cvijeće.

Ako je želiš presaditi, čini to u vrijeme faze mirovanja kako bi biljka izbjegla nepotreban stres i dobro se prilagodila novim uvjetima.