ČIST I UGODAN DOM

Veliki vodič za pranje zavjesa. Evo kako ih lako održati svježima

U ovom jednostavnom vodiču ćemo vam pokazati kako udahnuti novi život zavjesama u vašem domu s pomoću naših zgodnih savjeta.

zavjese
Foto: Profimedia.hr

Utvrđivanjem od kojeg materijala su zavjese izrađene, ne samo da nam govori mogu li se zavjese doista oprati u perilici rublja, već i određuje temperaturu na kojoj prati zavjese.

Program za pranje zavjesa

U većini slučajeva zavjese su izrađene od lana, svile, pamuka ili drugih sintetičkih tkanina. Prije samog pranja, potrebno je provjeriti još jednu jako važnu stvar, a to je pripaziti da se uklone eventualne kukice sa zavjesa kako bi se spriječilo eventualno oštećenje zavjesa prilikom pranja.

Pranje zavjesa u perilici

Ovisno o materijalu zavjesa, može ih se oprati tako da ih se jednostavno opere u perilici rublja. Ako perilica ima blagi ciklus pranja, obavezno ga je koristi jer je u suprotnom nužno odabrati hladno pranje s polaganim centrifugiranjem. Koristi se uobičajeno sredstvo za pranje rublja, a ako postoji zabrinutost da će se zavjese stisnuti u pranju, nije potrebno riskirati već ih je poželjno oprati ručno.

Pranje zavjesa u perilici rublja najbolje funkcionira s laganim zavjesama, a ne onima napravljenima od teškog materijala koji će zadržavati vodu. Međutim, treba imati na umu da je nekim materijalima potrebna posebna pažnja kada se stave u perilicu rublja. Primjerice, osjetljivi pamučni materijali mogu se smanjiti se operu u vrućoj vodi - zato je obavezno provjeri etiketu na zavjesama prije pranja.

Na koliko stupnjeva prati zavjese

Pranje pamučnih zavjesa preporučljivo je prati u osjetljivom ciklusu na 30 °C.

Nakon što su se zavjese oprale, potrebno ih je izglačati što je prije moguće, u idealnom slučaju kada su još malo vlažne kako se zavjese ne bi gužvale.

Bijele zavjese mogu se prati na 40 °C, a čiste sintetičke zavjese treba prati na 30 °C. Platnene i svilene zavjese izuzetak su od ovog pravila, budući da oni pripadaju osjetljivom tipu tkanine, stoga ih kao takve moramo i tretirati.

Prije stavljanja svilenih zavjesa u perilicu rublja, provjerite da li se doista mogu oprati vodom, jer se obično preporučuje kemijsko čišćenje. S lanenim zavjesama postupajte isto kao i sa svilenim zavjesama.

Ako je pranje vodom dopušteno, svilene zavjese perite na maksimalnoj temperaturi od 30 °C, bez centrifuge.

Image
ODJEĆA KOJA TRAJE

Saznaj ispravnu temperaturu za pranje rublja i izbjegni štetu

Ručno pranje zavjesa

Pranje zavjesa na ruke ponekad može biti sigurnija opcija. Pri ovakvom pranju koristi se obični deterdžent za pranje rublja ili sapun posebno dizajniran za pranje osjetljivog materijala. Najbolje je odabrati nježni sapun kako se materijal ne bi oštetio. Za ručno pranje potrebno je slijediti upute na odabranom proizvodu, jer će za različite proizvode biti potrebne različite koncentracije deterdženta.

Ručno pranje zavjesa smanjuje rizik od skupljanja i dobar je izbor za osjetljive materijale poput zavjesa izrađenih od 100 % pamuka. Jedino što nije dobro prati na ruke su zavjese rađene od teškog materijala jer će kasnije biti teško iz njih ukloniti svu vodu, što produžuje vrijeme sušenja.

Pranje zavjesa parnim čistačem

Upotreba kvalitetnog parnog čistača s tapeciranim nastavkom jedan je od najboljih načina čišćenja zavjesa, a čistač je vrlo jednostavan za korištenje. Započinje se od vrha niz zavjesu, a ako se primijeti da materijal postaje vlažan, uređaj je potrebno držati dalje od zavjese.

Parni su čistači odličan izbor za zavjese izrađene od vrlo teških materijala ili zavjese koje se posebno teško skidaju s karniše.

Image
Foto: Profimedia.hr

Najbolji način sušenja zavjesa

Nikako se ne smije riskirati i zavjesu ubaciti u sušilicu rublja jer ona može uzrokovati tvrdoglave nabore koje ni vruće glačalo neće moći ukloniti. Najbolji način sušenja zavjesa jest objesiti ih van, na mirnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti kako bi se izbjeglo izbjeljivanje.

Najbolje je ostaviti zavjese da se prirodno osuše u visećem položaju, što će im omogućiti da se nabori sami izravnaju, a uz jedan potez glačalom izgledat će kao nove.

Koliko često prati zavjese

Kako bi omiljene zavjese uvijek bile u odličnom stanju moraju se redovito čistit. No, što točno znači redovito čišćenje zavjesa?

Iako je barem jednom tjedno potrebno usisati prašinu i paučinu s njih, zavjese nije potrebno prati češće od jednom godišnje bez obzira na tkaninu od koje su napravljene.