#podrzidomace: Ovi ručno rađeni Orašari by Dr. Drvko su nas oduševili

Dr. Drvko domaća je radinost iz Samobora koju su pokrenuli otac i kćer, a čije su ručno rađene drvene lutke Orašara jedine takve u Hrvatskoj

#podrzidomace: Ovi ručno rađeni Orašari by Dr. Drvko su nas oduševili

Malo što nas toliko asocira na božićno razdoblje koliko drvena lutkica Orašara - poznata i kao božićni Orašar, ova je lutka dekorativna inačica drobila za orahe koja se izrađuje u liku vojnika. I iako su ove neodoljive lutke nastale u Njemačkoj, zahvaljujući baletu Orašar Petra Iljiča Čajkovskog drveni su Orašari ubrzo postali prepoznatljiv božićni ukras diljem svijeta, pa tako i kod nas, a mi smo zavirile u domaću radionicu iz Samobora koja stoji iza ručno rađenih drvenih lutki Orašara, simboličnog imena Dr. Drvko.

Dr. Drvko domaća je radinost koju su prije dvije godine pokrenuli 21-godišnja Nikolina Majstrović i njezin otac Miljenko Majstrović, a s Nikolinom smo popričale o njihovoj radionici, ali i proizvodima po kojima su poznati.


"Tata je umirovljenik, vojni pilot po struci, a ja sam studentica Ekonomskog fakulteta i trenutno samo nas dvoje sudjelujemo u proizvodnji i prodaji u Dr. Drvku", započela je Nikolina i dodala kako se njezin otac oduvijek uz svoj stalni posao bavio obradom drva, a ona je, kao njegova mlađa kći, uvijek bila prisutna u radioni i promatrala. 

Njihov prvi proizvod bio je upravo Orašar, kojeg je izradio njezin otac.


"Njega je izradio moj tata jer ja još u to vrijeme nisam bila toliko zainteresirana za proizvodnju i fakultet mi je bio prioritet. No s vremenom sam i ja počela pomagati i davati savjete vezane za izgled i dizajn samih proizvoda. Danas oboje podjednako radimo, oboje smo uključeni u proizvodnju i obradu drva te dizajn proizvoda", kaže Nikolina. 

Lutke Orašara, kaže Nikolina, njihovi su najprodavaniji proizvodi, a ono po čemu su posebni jest da su jedini u Hrvatskoj koji su ručno izrađeni od drva.


"Našim kupcima je posebno zanimljivo da smo jedini u Hrvatskoj koji ručno proizvodimo Orašare od drva, no nikada ne proizvodimo samo jedan komad i ne proizvodimo Orašare po narudžbi, već proizvedemo po nekoliko komada od svakog modela i prodajemo do isteka zaliha", ističe Nikolina. 

Na taj način, kaže nam, osiguravaju da njihovu kupci ne kupuju proizvod koji je dio masovne proizvodnje, već kupuju limitiranu seriju, a uz to, svake godine mijenjaju dizajn i unaprijeđuju proces proizvodnje Orašara.Uz Orašare, Nikolina i njezin otac ručno izrađuju i druge proizvode od drveta, kao što su božićne kuglice od šperploče, drveni anđeli, dječje slagalice s imenima i slovima, a otkrila nam je i ponešto o samoj proizvodnji drvenih predmeta.

"Najčešće drvo koje koristimo u proizvodnji je drvo lipe i abašija te šperploča. Nakon što obradimo drvo, slijedi bojanje - bojimo akrilnim bojama koje nemaju otrovne sastojke, a pri samom kraju naše proizvode najčešće lakiramo kako bi oni dobili zaštitu, sjaj, profinjen i moderan izgled", ističe Nikolina.


No unatoč svim proizvodima koje izrađuju, najdraži su im upravo Orašari jer su, kako kaže Nikolina, posebni.

"To je lutka s kojom možemo mnogo eksperimentirati - možemo mijenjati boju uniforme, boju kose, oblik kape, ili ju napraviti u različitim dimenzijama. Upravo zbog svega navedenog mislim da Orašar nikada neće otići u zaborav jer ga uvijek možemo prilagoditi suvremenim trendovima kako bi se uklopio u dizajn doma za vrijeme blagdana", smatra Nikolina.


Cijene Orašara kreću se od 130 do 480 kuna. U ponudi je i mnogo različitih varijanti ukrasa za bor čija je prosječna cijena 20 kuna po komadu, dok cijene personaliziranih proizvoda variraju, a najčešće se kreću oko 250 kuna.