Omiljeni proljetni cvijet

Pet fascinantnih činjenica o mirisnim božurima koje nisi znala

Kako su božuri dobili ime te što simboliziraju - otkrij u nastavku

daria-gordova-SS60hRc59Zc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Jedva smo dočekale proljeće i mnoštvo šarenog cvijeća koje će otjerati ovu, čini nam se, vječnu zimu i sivilo. Među brojnim popularnim pupoljcima mnogima su najdraži upravo božuri. Iako o njima znamo mnogo, ipak postoji nekoliko zanimljivih činjenica o tvom omiljenom cvijetu koje možda nisi čula.

Image
Simbol ljubavi, sreće i bogatstva

Vrijeme je raskošnih božura, evo što o njima trebaš znati

Da se radi o grmolikoj biljci koja nas svojim prekrasnim i mirisnim cvjetovima veseli od početka travnja pa sve do kraja svibnja vjerojatno znaš, no jesi li se ikada upitala kako je dobila ime ili koju simboliku nosi? Upravo to je i nas zanimalo pa smo pronašle pet manje poznatih činjenica o omiljenom proljetnom cvijetu koje su nas iznenadile.

Bilo da ćeš božuri ovog proljeća krasiti tvoj dom ili ćeš ih pokloniti prijateljici, ove činjenice odlična su tema za zanimljiv razgovor o legendarnoj proljetnici. Zato nastavi čitati i još bolje upoznaj svoj omiljeni vjesnik proljeća - čudesni božur.

Božuri su prisutni stoljećima

Božuri su porijeklom iz Azije i Europe, a vrlo rano u kineskoj povijesti bili su zaštitni znak ove velesile. Budući da je bio vrlo cijenjen cvijet u kineskoj dinastiji Tang, mnogo je brige, vremena i truda uloženo u kultiviranje najljepših biljaka koje su kasnije postale popularne u Japanu u ranom 11. stoljeću, a krajem 18. stoljeća i u Francuskoj te Engleskoj. Početkom 20. stoljeća božuri su 'prešli ocean' i postali omiljena biljka u Americi pa su tako određene američke države upravo božur uzele kao nacionalni cvijet.

Postoji preko 6500 vrsta božura

I dok su na našim predjelima popularne tek tri vrste, u svijetu postoji preko 6500 vrsta božura, a svakodnevno nastaju i nove križanjem postojećih. Svake godine organizira se i svjetsko natjecanje na kojem vrtlari pokazuju nove vrste i najljepše primjerke postojećih kako bi se izborili za nagradu najljepšeg božura. U Hrvatskoj su i dalje najcjenjeniji običan, plemenit i vrlo rijedak, ali prekrasan planinski božur.

Ime je dobio po grčkom bogu

Dok se kod nas naziva božur, u svijetu je ova biljka poznata pod nazivom peony. Ime je dobila prema grčkom bogu Peonu koji je poznat kao liječnik bogova. Peon je prema legendi izliječio Aresa i Hada, na što je Asklepije bio jako ljubomoran. Kako bi zaštitio Peona, Zeus ga je pretvorio u prekrasan cvijet koji danas znamo kao božur. O tome kako je božur u našim krajevima promijenio naziv manje je poznato.

Ima velik medicinski značaj

Istraživanja su pokazala da božur ima snažna protuupalna svojstva te se može koristiti kako bi ojačao imunološki sustav i čak poboljšao raspoloženje. U Europi se stoljećima koristi kao pomoć u liječenju problema s mokraćnim mjehurom i bubrezima, no u kineskoj medicini već je tisućljećima lijek za glavobolju, astmu, drhtavicu, bolesti jetre i mnoga druga stanja. Ipak, treba biti oprezna jer prevelika konzumacija božura može izazvati probavne smetnje.

Božuri su puni simbolike

Iako ih obožavamo zbog boja i mirisa, postoji više razloga zašto upravo mladenke često biraj božure kao dio svadbenog buketa. Božuri simboliziraju romansu i ljubav te predstavljaju sreću u braku. Zanimljivo je da su u viktorijansko doba predstavljali stidljivost i povučenost, a u Japanu i Kini su i dalje simbol snage, časti, hrabrosti i sreće. Božur se tradicionalno poklanja mladencima za 12. godišnjicu braka.