Gdje ih kupiti i po kojim cijenama?

Ništa bez orašara: Znamo gdje ovih blagdana pronaći najljepše figure 'drobilice oraha'

Popularne figurice simbol su sreće i štite od zlih duhova te će u svaki dom unijeti dozu blagdanske čarolije i dobrog raspoloženja

nastya-dulhiier-MtxtQKApCOg-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Bliži nam se najljepše razdoblje u godini – blagdani. Izloge i police trgovina već su preplavili blagdanski ukrasi i detalji za koje nam se čini kako svake godine izgledaju sve ljepše i ljepše. Božićne kuglice, lampice, zvjezdice, patuljci i nezaobilazni – orašari.

Image
Za najveseliji Božić

Sinsay božićni dodaci oborili su nas s nogu, a ne stoje bogatstvo

Figure orašara u posljednjih su nekoliko godina na samom tronu najpopularnijih božićnih ukrasa, a ništa drugačije neće biti niti ovog Božića. Dolaze u raznim oblicima, bojama i veličinama i izgledaju zaista nekako baš čarobno i praznično.

Orašari zapravo potječu iz njemačke tradicije i simbol su sreće i zaštite od zlih duhova, a izrađuju se po uzoru na igračku vojnika. Sama figurica orašara nekad davno se koristila kao drobilica za orahe, iako se tada izrađivala i od drva i od metala i to u raznim oblicima. Tek u 17. stoljeću orašar je zadobio oblik vojnika kakvog i danas poznajemo, a figurice su postale popularne zahvaljujući baletu „Orašar“, kojeg je skladao veliki ruski skladatelj Petar Ilič Čajkovski i čija se priča odvija upravo uoči Božića. Balet je nastao prema bajci "Orašar i kralj miševa" pisca E. T. A. Hoffmanna. Orašar je tako postao simbol blagdana, sreće i obiteljske topline.

Image
Foto: Unsplash

U trgovinama za uređenje doma već sada možeš pronaći divne figure orašara koje će zasigurno savršeno upotpuniti blagdansku atmosferu u tvom domu. Najpopularniji su oni od drva, a ističu se i viseće figurice orašara koje su savršena dekoracija za bor. S obzirom na to da su orašari simbol sreće i zaštite od zlih sila, odličan su izbor i kao božićni poklon.

Image
Foto: Unsplash

Ove godine ponuda je zaista bogata i raznolika pa smo zavirile u trgovine naših omiljenih brendova i trgovina za uređenje doma i izabrale neke od najljepših figura orašara koje bismo ovih blagdana vrlo rado vidjele i u svom domu. Donosimo ih u nastavku.

JYSK, 85 kn

Orašar od drva, visine 38 cm.

Image

Lesnina, 119 kn

Drvena figura orašara, visine 38 cm. Dostupna je u 3 različite izvedbe koje se razlikuju s obzirom na dizajn i boju

Image

Lesnina, 229 kn

Ova atraktivna figura robne marke X-MAS, dimenzija cca 11,5 x 9,5 x 30 cm, dostupna je u 2 različite izvedbe koje se razlikuju s obzirom na dizajn i boju. Izrađena je od kvalitetnih materijala.

Image

Sinsay, 49 kn

Klasična božićna figura orašara u divnoj crvenoj boji.

Image

Sinsay, 84 kn

Figura orašara u kombinaciji crvene i zlatne boje uklopit će se u svaki dom.

Image

Emmezeta, 199 kn

Orašar drveni lutak postao je simbol Božića te kao takav predstavlja sigurnost i sreću u domu u kojem se nalazi. Visine 55 cm.

Image

Emmezeta, 149 kn

Drveni orašar visine 38 cm, dostupan u dvije varijante.

Image

Emmezeta, 39 kn

Manja figurica orašara, visine 18 cm. Idealna kao poklon.

Image

Home Deco, 150 kn

Elegantna figurica visine 38 cm.

Image

Home Deco, 690 kn

Ovaj orašar visine 90 cm može poslužiti i kao savršena blagdanska dekoracija ispred ulaznih vrata.

Image