Nakon blagdanski gozbi osim prljavog suđa, najčešće ostaje veća količina hrane koja je vrlo često dostatna za obroke u sljedećih nekoliko dana.
Ako se ne odlučite za nekih oblika darovanja hrane, ostatke mesa i priloga spremite u hladnjak te ih u sljedeći nekoliko dana iskoristite u pripremanju odličnih obroka na jednostavan, ukusan i zdrav način, te pri tome svedite bacanje hrane na minimum.
Evo, zanimljivih recepata…
Složenac od pečene piletine/puretine/svinjetine/junetine
60 g maslaca
1 mali luk (nasjeckan na sitno)
2 češnja češnjaka (nasjeckani na sitno)
30 g oštrog brašna
600 ml mlijeka
Sol i papar
Jedan cvijet brokule srednje veličine (kuhani u slanoj vodi)
600 g pečenog ili pohanog mesa nasjeckanog na sitnije komadiće
3 šalice starog kruha (2-3 dana), nasjeckan na kockice
Sir po želji (gauda, ribavac i sl.)
Zagrijte pećnicu na 200°C. U posudi otopite 50 g maslaca, te na njemu prepržite luk i češnjak. Nakon što se luk malo omekšao, dodajte brašno te na laganoj vatri miješajući pržite još koju minutu. Nakon toga dodajte mlijeko koje ste prethodno zagrijali u posebnoj posudici. Miješajte cijelo vrijeme. Nakon što ste dobili gušću smjesu u nju dodajte kuhanu brokulu koju ste prije toga narezali na manje komade. Sve miješajte narednih nekoliko minuta na laganoj vatri.
Kruh prepržite na ostatku maslaca i pomiješajte s mesom. U vatrostalnu posudu prvo posložite meso i kruh, te sve prelijte umakom od brokule i jednoliko rasporedite. Po vrhu možete posipati sir (ribanac, gauda ili sl). Stavite u pećnicu da se sve zapeče (20-ak minuta).
Napomena: Umjesto kruha možete staviti kuhani krumpir narezan na ploške ili kockice.
Sendvič od pečene piletine/puretine/svinjetine/junetine
Majoneza
Tostirani kruh (stari 2-3 dana)
Zelena salata
Svježa rajčica (prema želji)
Prepržena slanina
Pečeno ili pohano meso
Drugi sastojci koji su vam ostali od blagdanskog ručka (druge vrste povrća, eventualno određeni umaka te sirevi).
Složite sendvič!
Varivo od pečene piletine/puretine/svinjetine/junetine
1-2 žlice maslinovog ulja
1 luk srednje veličine, sitno narezani
2 češnja češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
2 veća krumpira (oguljen, narezani na kockice)
430 ml umaka od rajčice s komadima rajčice
430 ml temeljca od povrtne ili kokošje juhe
Sol i papar
450 g nasjeckanog pečenog ili pohanog mesa bez korice
Prepržene kockice kruha na maslacu (kruh star 2-3 dana)
Na maslinovom ulju prepržite luk i češnjak, dok ne postane zlatni. Nakon toga dodajte koncentrat od rajčice, te sve dobro pomiješajte. Nakon toga dodajte umak od rajčice s komadima rajčice, temeljac, 220 ml vode, sol i popar, te po želji dodajte malo ružmarina. Kada juha zavri, smanjite vatru i sve kuhajte pet minuta ili više ako rajčica nije dovoljno mekana. Dodajte meso i ostavite da sve dobro ponovo zagrije.
Poslužite s prepečenim kruhom (starim 2-3 dana).