Nekoliko učinkovitih trikova koji će ti omgućiti da pravilno organiziraš svoju kuhinju

Kuhinja u kojoj vlada kaos je loša – u fizičkom i mentalnom smislu - stoga zasuči rukave i kreni u akciju čišćenja svoje kuhinje

Nekoliko učinkovitih trikova koji će ti omgućiti da pravilno organiziraš svoju kuhinju

Savjeta i trikova za organizaciju i čišćenja nikad dovoljno, a osobito su nam korisni tijekom ovog perioda kada smo svi primorani više vremena provoditi kod kuće. Čista i pospremljena kuhinja trebala bi ti biti prioritet, a i u dobro organiziranoj kuhinji puno ćeš lakše raditi i bolje se osjećati.

Image

20 dekorativnih dodataka koji će osvježiti tvoju kuhinju


Kuhinja u kojoj vlada kaos je loša – u fizičkom i mentalnom smislu - jer će ti biti potrebno puno više vremena da obaviš i one najjednostavnije zadatke. Iz tog razloga, potrudi se svoju kuhinju održavati urednom, a to će ti biti puno lakše uz savjete i trikove koje ti otkrivamo u nastavku.


via Tenor


Foto: Unsplash

Makni sve nepotrebno s radne ploče

Upravo je radni prostor u kuhinjama često zatrpan raznim stvarima koje ne koristimo svaki dan pa samo nepotrebno zauzimaju prostor. Mali kućanski aparati, noževi, ulje, začini, kuharice, dekorativni predmeti… Želiš li svoju kuhinju dovesti u red, na radnoj površini zadrži samo ono što je nužno i što koristiš svakodnevno, a sve ostalo pospremi u ormariće ili smočnicu. Dekorativne predmete svedi na minimum. Na taj način, kuhinja će ti biti puno praktičnija i lakše ćeš je održavati urednom i čistom.


Image

Sredi kuhinjske ormariće

Pospremljeni i dobro organizirani kuhinjski ormarići pružit će ti jedno posve novo iskustvo snalaženja u kuhinji. Prva stvar koju trebaš učiniti jest klasificirati sve u dvije skupine: stvari koje često koristiš i one koje upotrebljavaš jako rijetko ili nikad. Sve ono što koristiš rjeđe pospremi u visoke ormariće, a ostalo rasporedi tako da ti bude pri ruci. Također, sve te stvari i potrepštine možeš posložiti po kategorijama – daske za kuhanje u jednoj ladice, plastično posuđe u drugoj, plastične vrećice u trećoj, itd. Budi kreativna i organiziraj kuhinju tako da ti bude funkcionalna i praktična.


Image

Izbaci sve što ti nije potrebno

Svi mi imamo u kuhinju onu jednu ladicu u kojoj se nalazi sve i svašta, a zapravo ništa korisno. Sve ono čemu ne možeš pronaći svrhu izbaci iz svoje kuhinje i baci ili pak pospremi u podrum, tavan ili ormar.Image

Organiziraj prostor oko perilice posuđa i sudopera

Svakodnevno pražnjenje perilice posuđa mnogima je noćna mora, a osobito ako nemaš određeno mjesto ili dovoljno prostora za sve svoje suđe. Da bi si olakšala život, ormariće oko perilice iskoristi za posuđe koje svakodnevno koristiš. Tu također možeš smjestiti i deterdžent za suđe i spužvice te sve ostalo što svakodnevno koristiš.  


Image

Nemoj gomilati posuđe

Nikome nije potrebno nekoliko različitih setova tanjura, pribora za jelo, čaša i drugog posuđa. To će ti samo zauzimati prostor i stvarati nered u kuhinji pa izbjegni nepotrebno gomilanje posuđa. Čak i ako imaš dodatne setove za veća okupljanja, spremi ih negdje drugdje kako ti ne bi u kuhinji zauzimali puno prostora. Sve to vrijedi i za kuhinjske krpe, stolnjake, podmetače, svijećnjake i druge dodatke.


Image

Oslobodi si prostor za rad

Kako bi ti kuhanje bilo što lakše i jednostavnije, nastoj si stvoriti što veći prostor na radnoj plohi. Sve ono što nije potrebno pospremi u ormariće, a u idealnom slučaju radni prostor trebao bi se nalaziti između ploče za kuhanje/štednjaka, sudopera i hladnjaka. Na taj će ti način dok kuhaš sve biti pri ruci.


Image

Nauči pravilno čuvati namirnice

Da bi ti kuhinja bila funkcionalna i praktična, vrlo je važno i pravilno skladištiti i čuvati sve namirnice. U jedan ormarić ili ladicu pohrani sve začine i umake koje koristiš prilikom kuhanja, a odmah pored hladnjaka neka bude ormarić u kojemu ćeš držati ostalu hranu kao što su konzerve, žitarice, kruh, itd. Tjesteninu, rižu i druge žitarice spremi u staklenke koje ćeš držati u ormariću blizu štednjaka. Kada ti sve namirnice budu dobro posložene, kuhanje će ti postati pravi užitak, a tvoja će kuhinja uvijek izgledati uredno i čisto.


Image