Neka inspiracija poteče: Kako u vlastitom domu stvoriti poslovni kutak pun produktivnosti

Znamo da je posebno teško kada moraš ostati produktivna i fokusirana na posao, a oko tebe se nalaze predmeti koji ti govore suprotno. Uz nekoliko jednostavnih trikova prilagodi prostor svojim potrebama i fokusiraj se na ono bitno

Neka inspiracija poteče: Kako u vlastitom domu stvoriti poslovni kutak pun produktivnosti

Nije tajna da okolina može imati utjecaj na tvoju produktivnost. Okružena si predmetima poput kreveta u spavaćoj sobi, udobnog kauča i mekane dekice koji te pozivaju na opuštanje i san, a ti jednostavno ne možeš zanemariti poslovne obaveze. Zato je za vrijeme kućne izolacije jako važno odvojiti kutak u domu koji će biti posvećen samo poslu. To ne mora biti cijela prostorija, jednostavno jedan kutak doma koji ćeš urediti tako da iz njega izvučeš maksimum nadahnuća i vežeš ga samo uz posao, barem u ovom teškom periodu samoizolacije. 

Image

Rad od kuće: 10 savjeta koji će ti pomoći održati rutinu


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Poigraj se s osvjetljenjem

Dobro osvjetljenje je jedan od najjednostavnijih načina kako potaknuti protok energije i smanjiti umor. Ako si u mogućnosti, za rad odaberi mjesto koje ima puno prirodnog svjetla. Zastori na prozorima neka budu prozirni i svijetli, a ako imaš tamne zastore bolje je da ih ukloniš u potpunosti tijekom dana. No ako nemaš priliku raditi uz svijetlo dana, svjetiljke koje emitiraju jarku bijelu svjetlost najbolji su izbor za smanjenje umora očiju.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Minimalizam kao ključ produktivnosti

Minimalistički uređen prostor neće samo izgledati chic nego će ti pomoći da tvoj um ne luta prostorijom dok radiš. Ako je tvoja okolina neuredna to će ti stvarati još veći pritisak i stres nego što je potrebno. Zato održavaj radni kutak doma urednim, ne nagomilavaj previše stvari koje ti nisu potrebne za rad i tvoj će se um lakše fokusirati na poslovne obaveze.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Inspiriraj se bojama

Mnoga istraživanja su pokazala da različite boje imaju različit utjecaj na naše raspoloženje i razmišljanje. Primjerice, plava boja stimulira um, žuti tonovi donose kreativnost, a zeleni osjećaj mira. Ovo naravno može varirati od osobe do osobe, stoga pokušaj u radni kutak uvesti neke od ovih boja dok ne pronađeš što najbolje odgovara tebi.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Neka sve miriši na produktivnost

Kao što se bojama vizualno stimuliraš, isto možeš učiniti s mirisima. Eterično ulje mente često se koristi kako bi se prostor osvježio i dobio novu energiju, dok mirisima citrusa možeš smanjiti stres i poboljšati raspoloženje. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Dašak prirode za dašak inspiracije

Ljudski um može ozbiljno patiti ako ne zadovolji potrebu za dnevnom dozom prirode. Na svu sreću, samo nekoliko biljaka u tvom radnom prostoru pomoći će ti da se ponovno povežeš s prirodom i nadahneš novim idejama. Osim što će pomoći tvom mentalnom zdravlju, biljke su odlični čistači zraka što znači da će i tvoje fizičko zdravlje osjetiti koristi. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Motivacijske poruke nisu klišej

Iako se možda nekada tako čini, motivacijske poruke zbilja nisu klišej. Postavi nekoliko ohrabrujućih poruka u svoj radni prostor. Njihova snaga ne leži u konstantnom ponavljanju i čitanju na glas, nego u trenutcima kada tvoje oči nesvjesno naiđu na njih. Tada poruka podsvjesno ulazi u tvoj um i motivira te da ostvariš svoj cilj. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Podsjeti se zašto sve to činiš

Ponekad je jako lako izgubiti se u poslu i zaboraviti koji je razlog za to što radiš. Nekada je dovoljno samo stati i dobro razmisliti o razlozima koji te pokreću, a nekada je lakše prikazati ih vizualno. Pokušaj napraviti vision board odnosno ploču s ciljevima. Na plutenu ploču ili prazni papir dodaj fotografije, crteže, poruke i planove koji te inspiriraju. Ploču postavi u svoj radni kutak kako bi se u svakom trenutku mogla podsjetiti što te motivira da nastaviš raditi.  

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.