Ne treba sve uvijek biti čisto: Prema feng shuiju, ovo su ključna mjesta

Nitko od nas nije 'oduševljen' kad treba odvojiti nekoliko sati na čišćenje doma, ali moramo priznati da je lijep osjećaj kad je prostor u kojem živimo uredan i ugodan

Ne treba sve uvijek biti čisto: Prema feng shuiju, ovo su ključna mjesta

Nekad nam se čini da samo čistimo i spremamo. Završimo i očistimo cijeli dom, osjećamo zadovoljstvo, a već dan poslije se pitamo zašto je opet nered. S druge strane, vrlo je važno da prostor u kojem živimo bude čist i ugodan kako bismo mogli uživati, ali i pustiti energiju da lijepo prolazi.

Image

Pitaš se koliko često prati posteljinu, a koliko često pidžamu? Imamo odgovore


Feng shui je drevna kineska filozofija koja se bavi kvalitetom življenja, a sastoji se od jednostavnih pravila koji u dom unose mir, blagostanje, ali i stvaraju ravnotežu. U tom stvaranju ravnoteže postoje i pravila za čišćenje. Želiš imati čisti dom, a opet ne provesti cijeli dan s krpom u ruci?

U feng shuiju, ove zone imaju najveći utjecaj na ukupnu energiju doma i stvaranje dobrog osjećaja. Prvo počisti njih i uvijek ih održavaj urednima, a kada imaš vremena možeš se baviti drugim dijelovima doma.

1. Štednjak

U feng shuiju, kuhinja se smatra srcem doma jer odatle dolazi sva toplina. Kuhinja ne bi trebala biti hladna, nego ugodna i privlačna. Unutar kuhinje, dio koji zahtjeva svakodnevnu pažnju je štednjak. Budući da je simbol prosperiteta treba uvijek biti besprijekorno čist. Dakle, ako tvoja obitelj svakodnevno koristi štednjak važno ga je očistiti nakon upotrebe, ako pak nemaš vremena dovoljno je i samo brzo brisanje. Također se preporučuje svakodnevno kuhanje i obroci s obitelji i prijateljima jer to privlači obilje.

Image


(Foto: Pixabay)

2. Prozori i ogledala

Ogledala i prozori u domu predstavljaju jasnoću uma i prosperitet, i oni bi trebali biti čisti. Obriši ih svakih nekoliko dana ili jednom tjedno, posebno ako imaš malu djecu i kućne ljubimce, ili živiš u dijelu gdje ima puno prašine ili kiše. Iako ovo može zvučati kao previše posla, na kraju ćeš osjećati veliko zadovoljstvo. Ovo će omogućiti brzi nalet dopamina u mozgu, a i imat ćeš jasan pogled na svijet iz vlastitog doma.

Image


(Foto: Pixabay)

3. Ulazna vrata

Dom svoju energiju ili chi privlači kroz ulazna vrata. Zbog toga je ovo područje vjerojatno najvažnije mjesto za energiju u feng shuiju. Što su ulazna vrata čišća, živahnija i ugodnija, to će stanari imati bolju energiju u domu. Vrata možeš obojiti ili ukrasti. Osvijetljene bi također trebali biti dobro, a pazi na ulazna vrata bez obzira živiš li u zgradi ili kući. Ponašaj se prema "chiju" kao prema dragom gostu koji traži put do tvog doma.

Image


(Foto: Unsplash)

4. Hodnik

Vrlo je važno da i hodnik uvijek bude uredan i čist. U feng shuiju se ulazna vrata nazivaju "chi ustima". Slično ono što nos i dišni putevi predstavljaju za naše disanje i primanje životne energije. Vrlo je važno da ovo područje doma uvijek bude čisto. Postoji stara kineska tradicija da se svaki dan pomete predvorje u domu, mi ga možemo uvijek očistiti, ali i lijepo slagati stvari jer znamo koliko često ti dijelovi doma znaju biti natrpani. 

Čak i ako nemaš predvorje koje je posebno odvojeno, nego se odmah ulazi u dnevni boravak, ipak možeš uz pomoć polica ili manjeg stola s cvijećem stvoriti jedan odvojen prostor. Tako energija polako ulazi u dom, a i tu sve počinje u domu pa je važno da ovaj prostor ima dobru energiju.

Image


(Foto: Unsplash)

5. Središnji dio doma

Napokon, stanje u središnjem dijelu doma, obično se radi o dnevnom boravku, utječe na to hoće li se energija skladno rasporediti kroz ostatak prostorija. Svakodnevno očisti i pospremi ovu prostoriju, nikakav kaos u središtu nije dopušten jer zaustavlja energiju i sprječava njezino kretanje.

Image


(Foto: Pixabay)