Nabavili ste novu perilicu posuđa? Saznajte što učiniti prije prvog pranja

Razmišljate li o kupnji perilice posuđa, imajte na umu da će vam uštedjeti vrijeme i novac.

Nabavili ste novu perilicu posuđa? Saznajte što učiniti prije prvog pranja

Perilica posuđa je kućanski aparat koji mehanički pere posuđe i pribor za jelo. Osim što štedi vrijeme, štedi i električnu energiju i vodu. Prilikom kupnje perilice suđa potrebno je razmisliti o tome koliko suđa dnevno koristite i perete kao i koje funkcije na vašoj perilici posuđa želite.

Postoje perilice posuđa od 45 centimetara koje su idealniji izbor za manje kuhinje i manje obitelji. U njih stane između 8 i 10 kompleta posuđa. Za veće kuhinje i obitelji, prikladnije su perilice od 60 centimetara u koje stane do 15 kompleta posuđa.

Perilice posuđa A klase donijeti će dvostruku uštedu vode i električne energije. No, imajte naumu da će poluprazna perilica nepotrebno trošiti više električne energije i vode te nećete osjetiti uštedu. Iz tog razloga, savjetujemo da perilice posuđa uključite tek kad je ista napunjena prljavim posuđem.

Ako ste kupili perilicu posuđe i smjestili ju u kuhinju, potrebno je provjeriti ispravnost iste prije nego ju uključite. Prilikom provjere, obratite pažnju zatvaraju li se vrata ispravno, jesu svi dijelovi perilice stavljeni na svoje mjesto i slično. Stavite u odgovarajuće spremnike sol za regeneraciju i sredstvo ispiranje i za sjaj. Prije prvog punjenja solju, spremnik za sol napunite vodom (stavite oko litru vode) kako bi se sol mogla otopiti.Napunite spremnik solju sve dok spremnik nije sasvim pun (oko 1 kilogram soli). Zatim u odgovarajući spremnik uspite sredstvo za ispiranje za kućne perilice, a alternativno možete upotrijebiti alkoholni ocat ili 10%-tnu limunsku kiselinu. Kada ste napunili oba spremnika i provjerili ispravnost perilice, možete uključiti perilicu kako bi odradila prvo pranje.