Misliš da nemaš zeleni prst i da ti svaka biljka uvene? Uz ovih pet otpornih kućnih biljaka i tvoj će se dom zeleniti

Imaš loša iskustva s održavanjem biljaka na životu, nemaš iskustva s vrtlarenjem niti vremena za pretjeranu skrb o kućnom bilju? Ne brini, pronašle smo pet neuništivih sobnih biljaka uz koje će se i tvoj dom pretvoriti u zelenu oazu, a ti se uopće nećeš trebati namučiti oko njihova održavanja

Misliš da nemaš zeleni prst i da ti svaka biljka uvene? Uz ovih pet otpornih kućnih biljaka i tvoj će se dom zeleniti

Mnogi među nama, osobito ako živimo u gradovima, nemaju vlastiti vrt niti komad zemlje koji bi mogli vlastoručno obrađivati. Odrastanje među neboderima i na asfaltu nije nas naučilo kako raditi sa zemljom, održavati biljke niti saditi sadnice, pa ipak se ne moramo stoga odreći zelenila u svojim domovima. Možda nemamo zeleni vrtlarski prst i treba nam više pomoći no drugima pri održavanju naših biljaka zdravima, no to ne znači da će baš svaka biljka u našim rukama uvenuti.

Ako si se i ti pronašla u kategoriji onih koji do sada nisu imali pretjerane sreće sa sobnim biljkama, ne brini – izabrale smo pet vrsta koje je dokazano iznimno teško uništiti. Otporne i nezahtjevne, a istovremeno predivne, ove će sobne biljke unijeti u tvoj dom dašak zelenila i svježine, a ti se pritom nećeš morati pretjerano brinuti jesu li one sretne s količinom sunca, vode ili pak pozicijom na kojoj se nalaze.


Iako moraš voditi minimalnu brigu o prihrani, zalijevanju i količini svjetlosti koju daješ svojim zelenim ljubimcima, ovih pet vrsta bit će zahvalno i za najmanji znak pažnje, pa će tvoj dom ispuniti zdravim zelenim nijansama i dodatno ga uljepšati.

Fikus

Fikus je upravo zbog svoje nezahtjevnosti vjerojatno najpopularnija sobna biljka na svijetu. Jedino što je bitno da fikus održiš na životu je to da mu daješ dovoljno svjetla, pa je najbolje da ga držiš pored prozora. Uz veliku teglu koja će njegovom korijenju dati dovoljno prostora te dovoljno vode ljeti, a nešto manje zimi, tvoj sobni fikus jednostavno će bujati. Potrebno je obratiti pažnju i obrisati ga jednom u dva tjedna mokrom krpom, a bilo bi preporučljivo i ne ostavljati vodu u podlošcima tegle kako mu korijenje ne bi istrunulo.

Bambus

U slučaju da u stanu nemaš mnogo prirodnog svjetla, odlična sobna biljka za tvoj interijer bit će bambus. Ono što je bitno kod održavanja bambusa je to da ga se nikako ne smije izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti, a bit će zahvalan na toplini i vlazi. Zimi ga se treba zalijevati oskudno, a ljeti obilno. Bambus će uz takve uvjete biti stalno u odličnom stanju, a jedino što te kod ove biljke može razočarati je činjenica da jako rijetko cvate.

Božićni kaktus

Drugo ime božićnih kaktusa je izdržljivost pa je ova biljka odličan izbor za sve one koji nemaju mnogo iskustva s biljkama. Uz to što je vrlo prilagodljiv, božićni kaktus može se pohvaliti i time što ga krase lijepi crveno-bijeli cvjetovi koji cvatu svake godine tijekom zime. Božićni kaktusi najbolje uspijevaju na umjereno toplim i osvijetljenim mjestima, a bitno je dati mu dovoljno prostora i veliku teglu. 

Zamija

Ova zimzelena biljka dolazi iz istočne Afrike i sve je popularnija u domovima diljem svijeta. Osim što lijepo izgleda, vrlo je nezahtjevna, a najbolje će uspijevati ako ju se stavi na sunčano i toplo mjesto. Ova biljka voli sušna tla pa ju nije potrebno puno zalijevati, tek jednom mjesečno.

Filodendron

Filodendroni su uz fikuse najčešće kućne biljke. Izdržljivi i atraktivni, najzahvalniji su ako ih se stavi u sjenovito mjesto bez direktnog izlaganja suncu. Osim što ne voli jarko sunce, filodendron je osjetljiv još samo na premještanje, pa ga nije preporučljivo ljeti iznositi na balkone ili terase. Voli vlagu i vodu pa ga je potrebno zalijevati jednom tjedno, a dobro mu je i prebrisati listove vlažnom krpom jednom u dva tjedna.