Kvaliteta zraka je ovih dana iznimno važna, a poboljšati ju možeš s ovih 10 biljaka

Kao i one u prirodi, kućne biljke služe kao odlični pročišćivači zraka u prostorijama u kojima svakodnevno boravimo

Kvaliteta zraka je ovih dana iznimno važna, a poboljšati ju možeš s ovih 10 biljaka

Pandemija koronavirusa sve nas je zatvorila u domove. Svakodnevno saznajemo sve više uputa kako se od virusa zaštititi, a najnovija istraživanja su pokazala kako u sprječavanju širenja zaraze veliku ulogu ima kvaliteta zraka.

Američka NASA je prije nekoliko godina provela niz istraživanja kojima su ispitivali kakvoću zraka u prisutnosti određenih biljaka. Istraživanja su pokazala da ove biljke mogu iz prostorije apsorbirati do 90% štetnih hlapivih spojeva poput formaldehida, ugljičnog monoksida i amonijaka. Tako se još jednom potvrdilo da biljke nisu samo lijepi ukrasi u domu nego i korisna živa bića.

Jasmin

Osim što odlično čisti zrak, jasmin ispušta spojeve koji olakšavaju anksioznost, poboljšavaju kvalitetu sna i pozitivno utječu na tvoj imunološki sustav. 

Klorofit

Poznata kao spider plant, ova biljka odlično filtrira hlapive spojeve iz zraka koje u dom možeš unijeti sintetičkim tkaninama ili tretiranim papirom. Osim što je korisna, jako je jednostavna za održavanje. 

Spatifilum

Ako više voliš biljke koje cvjetaju, onda je spatifilum idealna biljka za tebe. Tvoj će dom štititi tijekom cijele godine, a u prekrasnim bijelim cvjetovima moći češ uživati tijekom ljetnih mjeseci.

Sabljica

Sabljica je u narodu poznata i kao svekrvin jezik, a odlična je biljka za spavaću sobu jer ne zahtjeva direktnu svjetlost. Preporuka je držati po jednu biljku s obje strane kreveta kako bi osjetila njezinu potpunu korist.

Bršljan

Bršljan filtrira do 90% čestica plijesni koje se nalaze u zraku i tako posebito pomaže osobama koje pate od alergije ili astme. Uz bršljan mirnije spavaj, ali ne zaboravi da je jako otrovan za konzumaciju, posebno za kućne ljubimce. 

Lavanda

Ima li išta više opuštajuće od mirisa lavande? Prekrasni ljubičasti cvjetići pomoći će ti da se riješiš stresa i nesanice, ali i smiriš svoju anksioznost i paniku.

Zlatni puzavac

Sredstva za čišćenje, boje i ljepila - sve su to proizvodi koji ispuštaju spjeve koji mogu biti štetni za tvoje zdravlje. Zlatni puzavac na sebe veže upravo takve spojeve i štiti tvoje zdravlje, a glasi i kao jedna od najotpornijih sobnih biljaka. 

Filodendron

Filodendron sa svojim prekrasnim velikim listovima služi kao vrlo efektivan filter za zrak. Ne zahtjeva puno brige i svjetlosti zbog čega je odličan izbor i ako nemaš puno vremena brinuti se o svojim biljkama. 

Fikus gumijevac

Fikus gumijevac može narasti u poprilično veliku biljku. Ne zahtjeva previše brige, ali njegove listove s vremena na vrijeme potrebno je prebrisati vlažnom krpom.

Tamjanikovke

Ova porodica biljaka odlična je za tvoje zdravlje, ali i ako u dom želiš unijeti malo boje. Priprazi samo da im pružiš dovoljno svjetlosti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.