Vrijeme je za generalku

Kuća blista: Organiziraj ormare i police uz savjete stručnjaka

Proljetno čišćenje jedna je od godišnjih aktivnosti koje se ne preskaču. Spremanje ormara teži je dio posla

pexels-liza-summer-6347888.jpg
Foto: Pexels

Ako iz jutra u jutro bespomoćno sjediš pred svojim ormarom i ne znaš što obući iako je on krcat i u njemu više nema mjesta čak ni za rasparen par najlonki dokoljenki, vrijeme je za generalku. Spremanje ormara, ne samo da će ti olakšati svakodnevno odijevanje jer ćeš otkriti da imaš toliko robe koja ti se sviđa, a na koju si zaboravila, već će pridonijeti i tvom psihičkom zdravlju.

Image
Za blistav dom

Vrijeme je za veliko proljetno čišćenje. Evo kako ga obaviti bez stresa

shimmer fallback

Doživjet ćeš zen kada nakon par sati posla pred tobom zablista složen i organiziran ormar s nekoliko praznih polica spremnih da pruže gostoprimstvo ultramodernim proljetnim komadima iz high street ponude koje si naručila prošli tjedan. Nadahnuta postignutim, odmah ćeš htjeti isto učiniti i ostalim ormarima i ormarićima po kući, a kako bi taj posao, koji nije mali, odradila što bolje, uz što manje napora, donosimo ti nekoliko izuzetno korisnih savjeta stručnjaka. Savjeti se mogu primijeniti na svaku policu ili ormar u tvome domu.

Isprazni

Bilo da spremaš ormar u dječjoj sobi ili vaš u spavaćoj, prvi je korak da ga potpuno isprazniš. Svu robu izbaci na krevet. "Ovaj korak koji se ne može preskočii tražit će puno vremena i energije jer ćeš morati odlučiti što ide natrag u ormar, a što van iz kuće", savjetuje profesionalna organizatorica Ann Lightfoot na svojoj stranici Done and done home. Potom robu koju odlučiš zadržati grupiraj i slaži na krevet. Traperice na jednu hrpu, majice na drugu, trenirke na treću. Potom svaku hrpu sortiraj u nekoliko kategorija. Majice s kragnom, kardigani, majice V izreza itd.

shimmer fallback

Odvoji odjeću koju ćeš donirati

Sada kada konačno imaš uvida u to što se nalazi u bespućima tvog ormara, odvoji odjeću koju ćeš donirati. "Imamo običaj stalno kupovati sličen stvari jer znamo da ćemo ih nositi. Ali ako u ormaru imaš deset majica s V izrezom, a nosiš samo jednu ili dvije, ostale doniraj. Isto vrijedi i za traperice. Ako si stalno u jednima, zadrži još jedne, a ostale daj nekome kome su potrebnije", objašnjava Lightfoot.

"Cipele koje nikada nisi nosila jer imaju previsoku potpeticu, hlače koje stoje u ormaru i čekaju da smršaviš, sva ona odjeća koja ti kvari raspoloženje spremna je da ode u nečiji drugi ormar. Nikada ne zadržavaj nešto samo zato što misliš da treba. Ako se od neke odjeće ipak ne možeš odvojiti, iako je ne nosiš, stavi ju na hrpicu 'možda' i na kraju dana odluči što ćeš s njom", dodaje Lightfoot.

shimmer fallback

Ne osuđuj se

Najvažnije pravilo je da se ne osuđuješ. Naše tijelo se mijenja. To je životna činjenica i moraš ju uzeti u obzir kada organiziraš svoj ormar. Nekada ti je nešto možda dobro stajalo, a sada više ne. Ne ljuti se na sebe, nego prihvati činjenicu da je tako", kaže organizatorica. Isto vrijedi i za skupu odjeću. Oprosti si što si na nju potrošila bogatstvo i proslijedi je dalje. Tebi ne koristi.

Natrag u ormar

Dok je odjeća vani, obriši sve police i stranice ormara te kreni s vraćanjem odjeće koju si odlučila zadržati. Koristi razdjelnike koji daju strukturu ormaru i čine ga urednijim, isto kao i kutije za cipele te posebne kutije ili ladice za čarape i šalove. Odjeću grupiraj po stilu kako bi ti bilo lakše odjenuti se. Prvo na vješalice objesi sve košulje kratkih rukava, onda one dugih. Pa hlače za posao pa suknje… Ako želiš, odjeću možeš grupirati i po bojama. Bitno je da je funkcionalno.

Na gornje police koje su teže za dohvatiti stavi odjeću koju trenutno ne nosiš, onu koja je izvan sezone, a bilo bi dobro i da u ormar staviš vreću u koju ćeš odvajati stvari za doniranje.

Ista pravila primijeni na sve ostale ormare

Spremaš li kuhinjske ormarieć, jedan po jedan očisti počevši s time da ga potpuno isprazniš. Sve iz njega stavi na kuhinjski stol, obriši ga, pregledaj namirnice i začine pa one kojima je prošao rok baci, a ostale vrati natrag u ormariće. One kojima nije prošao rok, a znaš da ih nećeš pojesti, primjerice onu kvinoju koju si nadobudno kupila sa ciljem da jedeš ekstra zdravo ili onaj skupi zeleni čaj, pokloni prijateljici. Isto vrijedi i za kupaonski ormarić. Sve suvišne šampone, balzame i kreme pokloni frendici ili doniraj, naravno ako ih nisi otvorila.

Budi disciplinirana i realna

Napravi listu onoga što ti treba i ne kupuj ništa drugo. Stavi veto na tajice za trčanje. Imaš ih bezbroj, a većina od njih nikada nije vidjela trening. Kada ti se nešto svidi, prespavaj pa kuuj tek idući dan, ukoliko te još uvijek želja drži, a financije dozvoljavaju. Generalku u svim ormarima i ormarićima po stanu ili kući trebala bi napraviti dvaput godišnje.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.