Hladnjak je neosporno jedan od najvećih izuma 19. stoljeća., koji je svoju širu primjenu u kućanstvu dobio 20-ih godina 20. stoljeća i od onda više ne možemo zamisliti život bez njega.
Naime, mnoga hrana koju je potrebno pohranjivati na nižim temperaturama, od dva do četiri Celzijeva stupnja bi se vrlo brzo pokvarila.
No, to ne znači da je svu pokvarljivu hranu dobro skladištiti u hladnjaku, jer možda ćete baš izazvati suprotan efekt – hrana će se brže pokvariti, čak i izgubiti kao što druga svojstva, primjerice kao što su okus, miris i nutritivne vrijednosti.
Zato vam donosimo popis namirnica koje mnogi ljudi često skladište u hladnjaku, a to ne bi smjeli.
1. Namirnice koje vole tamnije i hladnije prostore, ali suhe prostore, za razliku od hladnjaka koji je vlažan prostor: krumpir, luk, češnjak, razne vrste tikva uključujući i lubenicu koju treba staviti u hladnjak prije konzumacije, tropsko voće, mrkva
2. Namirnice koje će promijeniti svojstva: rajčica (omekšat će i promijeniti okus), kava (navući će vlagu), banane (brže će se pokvariti), med (postati će kristalan, otvrdnuti), maslinovo ulje, tropsko voće, maslac od kikirikija, kruh
3. Namirnice koje trebaju dozrijevanje: avokado (brže će dozrjeti izvan hladnjaka), tropsko voće
Neke namirnice jednostavno ne podnašaju niske temperature i uvjete u hladnjaku, te vrlo brzo izgube svojstva…