Koja je razlika između LED i štednih žarulja?

I jedne i druge se često koriste, a koja je zapravo razlika između LED i štednih žarulja?

Koja je razlika između LED i štednih žarulja?

LED je skraćenica za light emitting diode (svjetleća diodu). LED rasvjetni proizvodi proizvode svjetlost otprilike 90% učinkovitije od žarulja sa žarnom niti. Štedna žarulja ili kompaktna fluorescentna žarulja vrsta je fluorescentne cijevi. Štedne žarulje za istu količinu svjetlosti troše manje električne energije od žarulja s žarnom niti, imaju duži vijek trajanja, ali su zato dosta skuplje i zbog sadržaja žive, potencijalno opasne po zdravlje ljudi i okoliš. A koja je razlika između LED i štednih žarulja


Razlika između LED i štednih žarulja brojčano izgleda ovako: 

1W LED svjetiljka = 3W štedna žarulja = 15W žarulja sa žarnom niti; 3W Led = 8W štedna lampa = 25W žarulja sa žarnom niti; 4W Led = 11W štedna lampa = 40W žarulja sa žarnom niti.

Image


(FOTO: Pixabay) 


Dakle, koja je razlika između LED i štednih žarulji

Početna svjetlosna efikasnost LED žarulja je znatno viša od štedne žarulje, a energetski je efikasnija. LED svjetla su sigurnija od žarulja i štedljivih žarulja. To je zbog toga što je potrošnja energije jednog LED-a vrlo niska, zahtjevi na provodnoj liniji nisu visoki, a kvar na kratkom spoju uzrokovan starenjem linije manje je moguć.