Dom i interijeri
Dom i interijeri

Klice – životna snaga

Klice – životna snaga
Izdanci su neobično zdravo povrće, puno vitamina i minerala, koje je uvijek dobro jesti i lako uzgojiti

Prastari prehrambeni običaji odjednom su ponovo u modi, pa se sada po svijetu uzgajaju (ili prodaju već pripremljene) klice koji su već tisućama godina poznate u Kini, a hranile su i rimske legionare na osvajačkim pohodima. Vrećicu starinske žitarice pire ili nekih drugih vrsta stavljali su o struk na golo tijelo gdje su dobivale dovoljno vlage i topline da proklijaju.  Davali su snage onako sirovi ili skuhani u kašu ili ispečeni u pogaču – ovisno o prilikama. Tako su uvijek pri ruci imali hranjivu, zdravu i poticajnu namirnicu koliko god dugo bili u ratu. Vrlo je mnogo vrsta sjemena lako uzgojiti kod kuće tako da proklijaju i daju  izdanke – sasvim kratke ili dugačke. Prepuni su vitamina koji kao čudom stvaraju ili povećavaju količine prethodno pronađene u sjemenu. Tu je mnogo oligoelemenata (npr. cinka ili magnezija), te mineralnih soli (kalcija, željeza, kalija). Za razliku od sjemenja, zrnja ili plodova – što ih inače jedemo – izdanci su žive biljke u punom rastu. Iako znanost ne priznaje naziv "životna snaga" upravo se ona pokazuje u izdancima, zahvaljujući koliko samim sastojcima, toliko i složenim promjenama koje se odvijaju za vrijeme klijanja i rasta. Gotovo su svi izdanci ugodnog okusa, samo su neki, na primjer od gorušice, rotkvice, kopra, celera i peršina, poprilično ljuti da se koriste više kao začin nego kao namirnica, recimo u salati. Kako ih uzgojiti? Vrlo jednostavno, iako vam se može dogoditi da vam ne uspije od prve. Ako vam je previše vlage sjeme najčešće popljesnivi, umjesto da proklija. A ako je vlage premalo, sjeme će ostati suho i uopće neće klijati. Budite uporni i pokušajte ponovo! Sjeme je najbolje kupiti od provjerenog prodavača na tržnici ili direktno kod vrtlara, a ako kupujete već pakirano sjeme – pazite da nije tretirano kemikalijama, te da je po mogućnosti organsko. Sjemenke proberite, odstranite oštećene, pa u litru mlake vode stavite žlicu sitnih sjemenki ili trećinu šalice krupnijih. Namakanje traje nekoliko sati ili, najčešće, preko noći na tamnom i mlakom mjestu. Slijedeće jutro sjemenke ocijedite, no vodu nemojte baciti jer je u nju prešlo mnogo vrijednih sastojaka (iskoristite je za zalievanje biljaka). Proklijalo sjemenje pažljivo isperite pod mlazom mlake vode, dobro ocijedite  te stavite u staklenku. Pokrijte gazom, koju pričvrstite gumicom. Stavite na mračno mjesto te ispirite dva-tri ili više puta na dan (kroz gazu), vodeći računa i o vremenu – ako je vlažno i hladno, ispirite rijeđe, ako je ljeto u vrućina, onda ispirite češće. Nakon što isperete klice i ocijedite vodu, teglu s gazom stavite ukoso (donji dio tegle neka bude na malo višem dijelu) kako bi se i ostatak preostale vode iscijedio. Klice u ovoj fazi moraju biti samo vlažne, ne i potopljene u vodu. Nemojte zaboraviti redovito ispirati klice, jer tako uklanjate plijesan i  potencijalno štetne mikroorganizme!   Nakon nekoliko dana (pogledajte u tablici)  proberite klice, te bacite sjemenke bez klica. Je li izdanak dobar vidjet ćete i prema duljini. Neke izdanke prije upotrebe možete izložiti suncu  da se pojave i zeleni listići.

Nakon svakog klijanja staklenku dobro isperite i sterilizirajte (prokuhajte kao za zimnicu). Gazu prokuhajte. Klice uvijek čuvajte u hladnjaku, a prije konzumiranja isperite ih vodom. Pri klijanju oslonite se na svoj vid, miris i okus pri ocjenjivanju svježine klica. Ako osjetite miris plijesni – nemojte konzumirati! Djelovanje i upotreba klica Više o vrstama, djelovanju i upotrebi klica napisala je Tončika Cukrov u odličnoj knjizi "Klice"

Alfalfa klice - multivitaminske bombe- sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, karoten, vlakna i klorofil, te niz vitamina i minerala - preporučuju se djeci i odraslima zbog lake probavljivosti i širokog spektra djelovanja - sprečavaju nastajanje osteoporoze, karcinoma i srčanih tegoba, te simptome menopauze - najukusnije su svježe – u salatama, sendvičima, sokovima i umacima od povrća Klice azuki graha - sadrže bjelančevine, željezo, kalcij, vitamine B3 i C - dobre su za živčani sustav, u stresnim situacijama te sprečavaju osteoporozu - ukusan su dodatak juhama i pirjanim jelima, te u salatama i sendvičima Klice badema - sadrže kvalitetne nezasićene masne kiseline, te vitamin E - povećavaju vitalnost organizma - ukusan su dodatak frapeima, voćnim i slanim salatama, te pirjanim jelima Klice brokule - sadrže sulfurafan i druge antioksidanse, niz vitamina i minerala - potpomažu liječenje nekih vrsta karcinoma te drugih bolesti - ukusan su dodatak sokovima, salatama i juhama Klice bundevinih sjemenki - sadrže visok postotak nezasičenih masnih kiselina, bjelančevine, cink, kalcij, fosfor, vitamine B skupine i vitamin C - jačaju imunološki sustav te pomažu pri oboljenju prostate - jedu se svježe, sušene i popržene; ukusan su dodatak namazima, juhama ili kao grickalice Klice graha (domaćeg) - obiluju bjelančevinama, balastnim tvarima - potiču probavu i eliminaciju suvišne tekućine - ukusan su dodatak salatama, umacima i juhama Klice graška - sadrže bjelančevine, balastne tvari - podržavaju stabilnu razinu šećera u krvi - ukusan su dodatak salatama, juhama i pirjanim jelima Klice leće - sadrže bjelančevine, cink, fosfor, mangan, natrij, selen, željezo, vitamine A, B, C i E - djeluju kao diuretik, jačaju srce i imunološki sustav - idealan su dodatak sokovima od povrća, salatama i pirjanim jelima Klice kresa - sadrže vitamine C i A - sprečavaju infekcije, djeluju diuretično, reguliraju hormone i vezivno tkivo, potiču probavu i poboljšavaju tek - ukusan su dodatak salatama, juhama, sendvičim i napicima od povrća Klice mungo graha - sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, kalij, željezo, B vitamine - čiste organizam od toksina, djeluju diuretično, jačaju krv i funkciju jetre - izvrstan su dodatak pirjanim jelima, juhama i varivima Klice pšenice - sadrže bjelančevine, kalij, natrij, magnezij, vitamin E i vitamine B skupine - potiču metabolizam, otklanjaju stres, preporučuju se u prehrani djece i starijih osoba - ukusan su dodatak salatama, juhama, jelima s pahuljicama i desertima Klice kvinoe - sadrže bjelančevine, željezo, kalij, magnezij, cink, bakar, mangan, folnu kiselinu, vitamine B i E - jačaju organizam - ukusan su dodatak juhama, pirjanom povrću i salatama Klice raži - sadrže kalij, fosfor, željezo, fluor, vitamine B skupine - jačaju organizam i štite zube - ukusan su dodatak salatama, juhama, jelima s pahuljicama i desertima Klice rotkvice - sadrže kalcij, željezo, fosfor, vitamine B i C - potiču cirkulaciju, imaju protuupalno djelovanje - ukusan su dodatak salatama i sendvičima Klice sezama - sadrže nezasićene masne kiseline, lecitin, kalcij, fosfor, magnezij i elemente u tragovima, a od vitamina A, B i E - djeluju kod stresa i pomanjkanja hranjivih tvari - ukusan su sirovi dodatak salatama, juhama, sokovima od povrća, slasticama, a možete ih suhe dodavati i u peciva Klice soje - sadže bjelančevine, lecitin, željezo, kalcij, kalij, B vitamine i visoko vrijedne masne kiseline - ublažavaju srčane tegobe, probavne smetnje, održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, te ublažavaju smetnje u menopauzi - ukusan su dodatak salatama i pirjanim jelima Klice slanutka - sadrže bjelančevine, ugljikohidrate, željezo i elemente u tragovima te vitamine A, B i balastne tvari - jačaju funkciju gušterače, želuca i srca - ukusan su dodatak salatama i juhama Klice suncokretovih sjemenki - sadrže kalcij, magnezij, kalij, fosfor, minerale u tragovima, vitamin B1, B2 i E, te visok postotak nezasićenih masnih kiselina - ukusan su dodatak salatama, namazima, voćnim jelima i slasticama Klice zobi - sadrže bjelančevine, masnoće, vitamine B1, B2, i B6, kalcij, magnezij, fosfor, kalij - jačaju organizam, koriste se u liječenju neplodnosti kod životinja - ukusne su sirove u jelima s pahuljicama, pirjanom povrću i kruhu